Hjem - Oppskrifter / Hovedretter / Kjøtt / Helstekt reinsdyrfilet med potetkrem, sellerirot, steinsoppragu og potetchips.
  • Helstekt reinsdyrfilet med potetkrem, sellerirot, steinsoppragu og potetchips.

Helstekt reinsdyrfilet med potetkrem, sellerirot, steinsoppragu og potetchips.

Her presenterer vi en hovedrett med smaker fra Nord-Norge. Oppskrift av Roy Magne Berglund.
Middels
Energi 157.9 kcal
Protein 5.7 g
Fett 11.3 g
Karbohydrater 5.8 g
Fiber 0.8 g
Kalsium 27.0 mg
Vitamin B2 0.2 mg
Vitamin B12 1.3 µg
Vitamin D 0.1 µg
Tilsatt sukker 1.2 g
Vitamin A 45.4 mg
Vitamin B1 0.1 mg
Vitamin B6 0.1 mg
Vitamin C 7.0 mg
Vitamin E 4.6 mg
Folat 15.3 µg
Fosfor 81.4 mg
Jern 1.7 mg
Kalium 0.2 mg
Kopper 0.1 mg
Magnesium 16.5 mg
Niacin 1.4 mg
Selen 5.5 µg
Sink 1.2 mg

Ukobla ingrediens:
string(11) "kryddermiks"
Ukobla ingrediens:
string(16) "kraft fra koking"

Ingredienser

4 porsjoner
  • 500 g ytrefilet av reinsdyr
  • ½ stk saft av sitron
  • ca 10 g vilt kryddermiks eller div. friskeurter
  • 2 ss smør
  • Potetkrem
  • 500 g potet
  • 2 ss smør
  • 2 dl melk
  • 1 ts salt
  • ½ ts kajennepepper
  • Sauser
  • 1 dl innkokt kraft fra koking eller utblandet viltfond
  • 100 g løk
  • 2 ss sukker
  • 3 dl rødvin
  • 2 ss usaltet meierismør
  • 1 ts salt
  • Kremet saus
  • 1 dl kremfløte
  • 10 g rognebær gele
  • Smørstekt sellerirot
  • 200 g knollselleri (sellerirot)
  • 100 g loff
  • 1 ss solsikkeolje
  • 2 ss smør
  • Steinsoppragu
  • 1 stk sjalottløk
  • 300 g steinsopp
  • 2 ss smør
  • 2 båt hvitløk
  • 4 ss hakket frisk kjørvel eller frisk bladpersille
  • 4 stk frisk sjampinjong
  • Potetchips
  • 2 stk potet
  • 2 dl solsikkeolje

Fremgangsmåte

Krydre kjøttet med salt, pepper og viltkrydderblanding fra Judiths urtehage i Kabelvåg. Brun det raskt i olje og smør og legg det over i langpanne. Stekes på 160 °C til en kjernetemperatur på 58 °C. La kjøttet hvile før du skjærer i det. 

Skrell og kutt potetene i terninger. Kok dem i vann til de er møre og press dem gjennom en potetpresse eller en sikt. Rør smøret inn i potetmassen, og rør så inn melken til en jevn masse. Smakes til med salt og cayennepepper.

Lag en reduksjon på finsnittet løk, sukker og en fyldig rødvin. Tilsett god, innkokt kraft eller fond.

Kokes sammen ca 20 minutter og siles. Pisk inn terninger med usaltet smør og smak til med salt og pepper.

Ta av 1/3 av sausen og bland inn lett oppisket fløte og rognebærgelé. 

Sellerirot og lyst brød skjæres i små biter og stekes gylne på middels varme. Smakes til med salt og pepper.

Finhakk sjalottløk og bland med steinsopp kuttet i små terninger. Stekes i smør. Finnhakket hvitløk og kjørvel has i mot slutten av steketiden. Smak til med salt og pepper.

Skjær mønster i sjampinjongene, ved å skjære ut tynne båter/skiver. Stek dem deretter i smør. Krydre med salt og pepper. Sjampinjongene anrettes på steinsoppraguen.

Skjær tynne skiver av kokefastepoteter, du trenger ca. tre skiver til hver porsjon. Friter skivene i solsikkeolje på 160 °C til de er gylne. Krydre med salt og pepper. La dem renne av seg på litt kjøkkenpapir.

 

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.