Hjem - Oppskrifter / Hovedretter / Kjøtt / Hjortefilet med risotto, kastanjepure og sopp
  • Hjortefilet med risotto, kastanjepure og sopp

Hjortefilet med risotto, kastanjepure og sopp

Vanskelig
Energi 101.0 kcal
Protein 2.1 g
Fett 6.2 g
Karbohydrater 7.0 g
Fiber 1.0 g
Kalsium 38.2 mg
Vitamin B2 0.0 mg
Vitamin B12 0.1 µg
Vitamin D 0.1 µg
Tilsatt sukker 0.0 g
Vitamin A 138.7 mg
Vitamin B1 0.1 mg
Vitamin B6 0.1 mg
Vitamin C 3.1 mg
Vitamin E 0.2 mg
Folat 21.7 µg
Fosfor 51.5 mg
Jern 0.5 mg
Kalium 0.2 mg
Kopper 0.4 mg
Magnesium 7.9 mg
Niacin 0.8 mg
Selen 1.3 µg
Sink 0.4 mg

Ukobla ingrediens:
string(20) "kotelettkam av hjort"
Ukobla ingrediens:
string(9) "viltkraft"

Ingredienser

Porsjoner 4
  • 600 g kotelettkam av hjort eller annet vilt
  • 3 ss meierismør
  • rødvinsrisotto:
  • 100 g arborioris (risottoris)
  • 2 stk sjalottløk
  • 1 båt hvitløk
  • 2 dl rødvin
  • 3 dl hønsebuljong (utblandet)
  • kanstanjepure:
  • 1 boks hermetiske kastanjer eller ferske
  • 2 dl kremfløte
  • ½ ts salt
  • ¼ ts pepper
  • saus:
  • 1 ½ dl viltkraft eller god buljong
  • 1 ss meierismør
  • tilbehør:
  • 100 g norzola
  • 1 pose stjerneløk
  • 1 pose knaskerøtter
  • saften av ½ stk sitron
  • 1 ss meierismør
  • ½ ts salt
  • ¼ ts pepper
  • ¼ ts sukker
  • 200 g blandet sopp
  • 2 ss bladpersille , hakket

Fremgangsmåte

La bena sitte på kammen. Stek kjøttet i godt varm panne med smør og olje til kjøttet er brunt rundt det hele. Strø på salt og pepper, og legg det inn i ovnen ved 180 grader i 10–15 minutter.

Finhakket sjalottløk og hvitløk surres sammen med risen i en kjele. Spe med rødvin og kraft litt etter litt under omrøring til risotto som ikke må bli for "grøtete".

Har du ferske kastanjer, bakes de i ovn ved 200 grader til de er møre, ca. 30 minutter. Skjær et kryss i kastanjene før de stekes. Ta ut innmaten og kok de med fløte . Kjør dem i food processor med kniven til en jevn puré og smak til med salt og pepper.

Til sausen bruker du godt innkokt kraft. Kok kraft på avskjær og bein som er stekt i panne. Tilsett løk og andre grønnsaker og la kraften trekke i mange timer til den blir konsentrert og full av god smak. Pisk ut 1 ss smør slik at sausen blir blank og fyldig. Smelt litt av blåmuggosten i sausen like før servering. Smak til.

Små gulrøtter og løk kokes litt i lettsaltet vann og deretter surres de i 1 ss smør i en panne sammen med litt presset sitronsaft, salt, pepper og en klype sukker.
Soppen stekes i litt smør og salt og pepper. Bland grønnsaker og sopp med hakket bladpersille. Legg ost i terninger på tallerken.

Ved servering legges risotto, kastanjepuré, kjøtt og grønnsaker på tallerken og sausen helles rundt og over ostebitene.

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.