Hjem - Oppskrifter / Hovedretter / Kjøtt / Middagen i form
  • Middagen i form

Middagen i form

Ovnsgratenger passer bra som høst- og vintermat og er lett å lage. Her en versjon med bayonneskinke.
Enkel
Energi 111.6 kcal
Protein 7.7 g
Fett 5.8 g
Karbohydrater 6.4 g
Fiber 1.1 g
Kalsium 69.4 mg
Vitamin B2 0.1 mg
Vitamin B12 0.3 µg
Vitamin D 0.0 µg
Tilsatt sukker 0.3 g
Vitamin A 67.6 mg
Vitamin B1 0.1 mg
Vitamin B6 0.1 mg
Vitamin C 8.6 mg
Vitamin E 0.2 mg
Folat 12.0 µg
Fosfor 114.9 mg
Jern 0.4 mg
Kalium 0.3 mg
Kopper 0.1 mg
Magnesium 19.6 mg
Niacin 1.8 mg
Selen 4.0 µg
Sink 0.7 mg

Ingredienser

Porsjoner 4
  • 4 stk potet
  • 4 stk gulrot
  • 4 skive kålrot (ca 300 g)
  • 2 ts maisstivelse (maizena)
  • 6 dl helmelk
  • ½ ts salt
  • 1 stk grønnsakbuljong (terning)
  • 4 ss sennep
  • 600 g ferdig kokt bayonneskinke
  • 2 dl revet gulost

Fremgangsmåte

Skrell grønnsakene og kutt de i tynne skiver.

Rør maisennamelet ut i litt av den kalde melken. Kok opp blandingen, under omrøring, i en kjele med resten av melken. Tilsett salt og buljongterning og smak til med sennep.

Legg grønnsakene i en ildfast form og hell sennepsausen over grønnsakene.

Sett formen inn i forvarmet ovn på 200 °C i 30 minutter.

Ta formen ut av ovnen og legg oppskåret bayonneskinke oppå grønnsakene. Ta en skje og øs litt av sennepsausen over bayonneskinken.

Strø revet ost oppå bayonneskinken, sett formen inn i ovnen og skru varmen opp til 225 °C. La formen stå i ovnen i ytterligere 15 - 20 minutter, til skinken er blitt gjennomvarm og grønnsakene er kokt.

Server gjerne retten med ferskt brød.

 

 

 

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.