Hjem - Oppskrifter / Hovedretter / Kjøtt / Moussaka - med greske ferieminner
  • Moussaka - med greske ferieminner

Moussaka - med greske ferieminner

Moussaka er en rett som stammer fra Balkan og Midtøsten, men som i Norge er mest kjent som en gresk rett. Hovedingrediensene er aubergine, tomat og kjøttdeig.
Middels
Energi 101.2 kcal
Protein 8.0 g
Fett 5.7 g
Karbohydrater 4.1 g
Fiber 1.0 g
Kalsium 101.2 mg
Vitamin B2 0.1 mg
Vitamin B12 0.5 µg
Vitamin D 0.5 µg
Tilsatt sukker 0.0 g
Vitamin A 74.4 mg
Vitamin B1 0.1 mg
Vitamin B6 0.1 mg
Vitamin C 3.4 mg
Vitamin E 0.6 mg
Folat 15.3 µg
Fosfor 118.5 mg
Jern 0.8 mg
Kalium 0.2 mg
Kopper 0.6 mg
Magnesium 14.7 mg
Niacin 1.0 mg
Selen 4.0 µg
Sink 1.2 mg

Ukobla ingrediens:
string(17) "revet muskatnøtt"

Ingredienser

Porsjoner 4
  • 2 stk aubergine
  • 2 ss meierismør
  • 400 g karbonadedeig
  • 2 stk løk , i strimler
  • 200 g hermetiske tomater
  • 50 g tomatpuré
  • 1 ts salt
  • 1 stk laurbærblad , knust
  • 1 bunt bladpersille , finklippet
  • ½ ts pepper
  • 1 ts hvitløkssalt
  • 1 ts tørket oregano
  • 1 dl kjøttbuljong (utblandet)
  • Ostesaus
  • 50 g meierismør
  • 50 g hvetemel
  • 5 dl melk
  • 200 g revet gulost , f eks Sveitser eller Jarlsberg
  • 3 stk egg
  • 1 ts salt
  • ½ ts revet muskatnøtt

Fremgangsmåte

Vask auberginene, skjær dem i skiver og gi dem et oppkok i lettsaltet vann. La skivene renne godt av seg og stek dem så raskt i smør i en stekepanne.


Brun kjøtt og løk i smør, tilsett tomater, tomatpuré, salt og krydder. Spe med buljong og la blandingen småkoke et par minutter.


Lag hvit saus av smør, mel og melk. Bland inn revet ost, vispet egg, salt og muskatnøtt.


Legg auberginer og kjøttsaus lagvis i en smurt ildfast form. Hell ostesausen over og dryss på litt ekstra ost like før retten stekes i ovnen ved 160 °C i ca 45 minutter.


Server med en frisk salat til.



  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.