Hjem - Oppskrifter / Hovedretter / Kjøtt / Rypebryst på eple- og byggrynsalat
  • Rypebryst på eple- og byggrynsalat

Rypebryst på eple- og byggrynsalat

Her presenterer vi en hovedrett med smaker fra Østlandet. Oppskrift av Charlotte Mohn.
Vanskelig
Energi 125.1 kcal
Protein 11.6 g
Fett 5.1 g
Karbohydrater 7.8 g
Fiber 1.5 g
Kalsium 43.7 mg
Vitamin B2 0.3 mg
Vitamin B12 0.5 µg
Vitamin D 0.0 µg
Tilsatt sukker 0.0 g
Vitamin A 64.4 mg
Vitamin B1 0.6 mg
Vitamin B6 0.3 mg
Vitamin C 4.1 mg
Vitamin E 0.6 mg
Folat 20.7 µg
Fosfor 189.7 mg
Jern 2.1 mg
Kalium 0.4 mg
Kopper 0.3 mg
Magnesium 22.7 mg
Niacin 6.5 mg
Selen 2.5 µg
Sink 0.4 mg

Ukobla ingrediens:
string(10) "olivenolje"

Ingredienser

Porsjoner 4
  • 2 stk rype
  • Saus:
  • ca 6 dl helmelk
  • ½ stk gulrot
  • ¼ stk knollselleri (sellerirot)
  • ¼ stk løk
  • 1 dl rødvin
  • 80 g tørket sopp (skogsopp)
  • 1 dl kremfløte
  • ca 2 ss crème fraîche orginal, 35 %
  • ca 2 dråpe sukkerkulør
  • smake til med nykvernet salt og pepper
  • 100 g byggryn
  • 2 stk eple
  • ½ stk rødløk
  • ½ stk sitron
  • 1 ss olivenolje
  • 2 ss frisk timian finhakket
  • nykvernet salt og pepper

Fremgangsmåte

Bein ut rypebrystene og legg rypebrystene til side.

Saus:
Brun skrogene i smør.  Legg dem i en gryte og tilsett melk. Ha i terninger av grønnsaker, løk og tørket skogsopp. Kok opp, skum av og la trekke forsiktig i 45-60 min. Sil kraften.

Kok inn rødvin til halv mengde. Tilsett fløte og la det koke inn til sausen begynner å tykne. Sil sausen. Smak til med innkokt rødvin, crème fraîche, salt og pepper. Ha i noen dråper sukkerkulør til sausen får ønsket farge.


Brun rypebrystene raskt i smør ved sterk varme. Sett de til side.


Kok byggryn etter anvisningen på pakken og avkjøl. Del eplene i små terninger. Bland gryn, epler og hakket løk. Lag dressing av sitronsaft, olje og timian. Smak til med salt og pepper. Bland inn dressingen i byggryn, eple og rødløk.

 

Varm rypebrystene før servering i forvarmet ovn på 200 °C eller på damp i ca 2 – 3 minutter. Rypebrystene skal være gjennomvarm med en rosa kjerne. Kjernetemp 58 °C.
La de hvile i noen minutter før brystet skjæres opp og anrettes på tallerken.

 

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.