Hjem - Oppskrifter / Hovedretter / Kjøtt / Ryper til jul på mormors vis
  • Ryper til jul på mormors vis

Ryper til jul på mormors vis

Har du noen ryper i fryseren etter høstens jakt? Da anbefaler vi å prøve denne oppskriften. Nydelig norsk tradisjonskost.
Middels
Energi 163.8 kcal
Protein 20.6 g
Fett 7.8 g
Karbohydrater 2.7 g
Fiber 0.3 g
Kalsium 13.7 mg
Vitamin B2 0.5 mg
Vitamin B12 0.7 µg
Vitamin D 0.0 µg
Tilsatt sukker 0.0 g
Vitamin A 90.5 mg
Vitamin B1 0.4 mg
Vitamin B6 0.5 mg
Vitamin C 2.5 mg
Vitamin E 0.7 mg
Folat 22.2 µg
Fosfor 213.6 mg
Jern 3.3 mg
Kalium 0.3 mg
Kopper 0.2 mg
Magnesium 21.5 mg
Niacin 10.1 mg
Selen 4.5 µg
Sink 0.1 mg

Ukobla ingrediens:
string(9) "rypekraft"
Ukobla ingrediens:
string(22) "snøfrisk med einebær"

Ingredienser

Porsjoner 4
  • brystfileter av 4 stk gryteferdige rype
  • Rømmesaus:
  • 8 dl innkokt rypekraft
  • 5 ss hvetemel
  • 2 ½ dl seterrømme
  • 125 g snøfrisk med pepper
  • 1 dl gelé av rognebær
  • salt, pepper og sukkerkulør

Fremgangsmåte

Skjær pent ut brystfiletene. Legg rypeskrogene i en kjele og hell over vann så rypene er helt dekket. Kok opp og la det småkoke ca 45 minutter. Skum godt og ta ut skrogene.

La kraften koke inn til ca 8 dl. Rør melet ut i rømmen, og bland det i kraften under god røring. La osten smelte i og rør inn geléen. Smak sausen til med salt og pepper. Er den for tykk, kan den spes med litt melk. Juster fargen med sukkerkulør.

La rypebrystene steke raskt i smør på panne. Legg dem i sausen og la dem trekke videre i ca 10 minutter.

Server rypene med gode, kokte poteter eller potetmoskrustader og fristende kokte grønnsaker, f eks rosenkål blandet med stekte baconbiter.

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.