Hjem - Oppskrifter / Hovedretter / Ovnsretter/gratenger / Gratinert blomkål- og brokkoliform
  • Gratinert blomkål- og brokkoliform

Gratinert blomkål- og brokkoliform

En nydelig grateng som enkelt kan omgjøres til en vegetarrett om du skulle ønske det.
Enkel
Energi 112.4 kcal
Protein 6.1 g
Fett 6.9 g
Karbohydrater 6.3 g
Fiber 0.9 g
Kalsium 159.4 mg
Vitamin B2 0.1 mg
Vitamin B12 0.4 µg
Vitamin D 0.3 µg
Tilsatt sukker 0.0 g
Vitamin A 80.0 mg
Vitamin B1 0.1 mg
Vitamin B6 0.1 mg
Vitamin C 19.5 mg
Vitamin E 0.3 mg
Folat 22.3 µg
Fosfor 133.4 mg
Jern 0.2 mg
Kalium 0.2 mg
Kopper 0.0 mg
Magnesium 15.4 mg
Niacin 0.3 mg
Selen 2.1 µg
Sink 0.8 mg

Ukobla ingrediens:
string(6) "pølse"

Ingredienser

Porsjoner 4
  • 1 stk middels stor blomkål
  • 1 stk middels stor brokkoli
  • Hvitsaus
  • 3 ss smør
  • 4 ss hvetemel
  • 6 dl lettmelk
  • 4 dl revet gulost
  • nykvernet salt og pepper
  • 200 g pølse , i biter (f eks smårettpølse). Pølsene kan sløyfes hvis man ønsker en vegetarrett

Fremgangsmåte

Sett ovnen på 250°C 

Rens og vask grønnsakene og del de opp i buketter. Kok bukettene knapt møre i lettsaltet vann. La den renne av i et dørslag.

Smelt smøret i en kjele ved middels varme. Tilsett melet og rør det godt inn slik at det blir en tykk og jevn masse. La det surre under omrøring i ca 2 minutter.

Ta kjelen av varmen, eller sett platen på det laveste. Tilsett melk, litt om gangen, og rør godt med en visp. Sett kjelen tilbake på platen og kok opp under omrøring. La sausen småkoke i ca 5 minutter, under omrøring.

Tilsett halvparten av osten og rør til den har smeltet. Smak til med salt og pepper.

Legg grønnsakene og pølsebitene i en ildfast form og hell gratineringssausen over. Dryss resten av osten over og gratiner retten i forvarmet ovn på 250 °C i ca 10 minutter.

 

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.