Hjem - Oppskrifter / Hovedretter / Supper / Jordskokksuppe
  • Jordskokksuppe

Jordskokksuppe

Det finnes noen fantastiske knoller som heter jordskokkk som vi kan bruke til supper og sauser. Her har vi laget en nydelig variant med asparges.
Middels
Energi 65.4 kcal
Protein 1.9 g
Fett 3.8 g
Karbohydrater 5.3 g
Fiber 1.1 g
Kalsium 49.0 mg
Vitamin B2 0.1 mg
Vitamin B12 0.2 µg
Vitamin D 0.1 µg
Tilsatt sukker 0.0 g
Vitamin A 49.4 mg
Vitamin B1 0.1 mg
Vitamin B6 0.1 mg
Vitamin C 3.5 mg
Vitamin E 0.3 mg
Folat 18.1 µg
Fosfor 56.7 mg
Jern 0.4 mg
Kalium 0.2 mg
Kopper 0.6 mg
Magnesium 10.4 mg
Niacin 0.6 mg
Selen 0.4 µg
Sink 0.2 mg

Ingredienser

Porsjoner 4
  • 700 g jordskokk
  • 1 stk løk
  • 2 båt hvitløk
  • 2 ss smør
  • 7 dl helmelk
  • 5 dl grønnsakbuljong (utblandet)
  • 1 ts salt
  • ½ ts pepper
  • ½ stk sitron
  • 1 dl kremfløte
  • 12 stk grønn frisk asparges
  • 10 g rødbetespirer
  • 8 blad frisk basilikum

Fremgangsmåte

Skrell jordskokkene og del dem i mindre biter. Legg dem rett over i kaldt vann så de ikke blir misfargede.

Finhakk løk og hvitløk. Fres jordskokker, løk og hvitløk i smøret. Hell på helmelk og buljong.

Kok opp, legg på lokk og kok suppen videre i ca 25 minutter til jordskokkene er helt møre. Kjør suppen glatt med en stavmikser eller i en hurtigmikser.

Smak til med salt, pepper og sitronsaft. Tilsett kremfløte om du ønsker det. Virker suppen veldig tykk kan den tynnes ut med litt helmelk.

Damp asparges lett, og pynt med rødbetspirer og basilikum.

 

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.