Hjem - Oppskrifter / Kaker/bakst / Festkaker/bløtkaker / Bryllupskake
  • Bryllupskake

Bryllupskake

Har du litt erfaring med kakebaking og pynting er det fullt mulig å få til denne flotte festkaken. Med litt annen pynt blir det en festfin kake både til dåp og konfirmasjon.
Vanskelig
Energi 356.8 kcal
Protein 5.6 g
Fett 18.2 g
Karbohydrater 41.9 g
Fiber 1.3 g
Kalsium 52.4 mg
Vitamin B2 0.2 mg
Vitamin B12 0.4 µg
Vitamin D 0.6 µg
Tilsatt sukker 35.0 g
Vitamin A 133.6 mg
Vitamin B1 0.1 mg
Vitamin B6 0.1 mg
Vitamin C 0.0 mg
Vitamin E 3.0 mg
Folat 20.0 µg
Fosfor 139.0 mg
Jern 0.8 mg
Kalium 0.1 mg
Kopper 0.2 mg
Magnesium 36.9 mg
Niacin 0.4 mg
Selen 4.9 µg
Sink 0.7 mg

Ingredienser

36 porsjoner
  • Sukkerbrød
  • 8 stk egg
  • 200 g sukker
  • 150 g hvetemel
  • 4 ss potetmel
  • 2 ts bakepulver
  • Bringebærkrem
  • 4 dl kremfløte
  • 300 g bringebærsyltetøy
  • 2. lag og toppen
  • 5 dl kremfløte
  • 3 ss sukker
  • 200 g valnøttkjerner
  • 6 dl kremfløte
  • melk til dynking
  • 800 g marsipan
  • Melisglasur (Royal icing)
  • ¼ ts sitronsaft
  • 1 stk eggehvite
  • 4 dl melis

Fremgangsmåte

Sukkerbrød
Pisk egg og sukker til eggedosis.

Sikt i hvetemel, potetmel og bakepulver, og bland det forsiktig inn i eggedosisen.
Hell røren i kakeform, rektangulær ca 22 x 32 cm, belagt med bakepapir i bunnen.

Stek sukkerbrødet midt i ovnen ved 175 ºC i ca 35 minutter.

 
Bringebærkrem
Visp kremfløten til luftig krem og vend inn bringebærsyltetøy.

Valnøttkrem
Visp 5 dl kremfløte med sukker til luftig krem, og vend inn finhakkede valnøtter i halvparten av kremen.

 

Sett sammen kaken:
Del sukkerbrødet i tre lag.

Legg første lag på et kakefat og dynk lett med melk. Smør på et tynt lag med bringebærsyltetøy og smør bringebærkremen utover kaken.

Legg på et nytt lag med kakebunn og dynk lett med melk. Smør utover valnøttkremen.

Legg på det siste laget med kakebunn og dynk lett med melk. Resten av den vispede kremen smøres oppå og rundt kanten av kaken.

Kjevle marsipanen ut til et rektangulært lokk som er ca 3 mm tykt og som dekker hele kaken. Legg lokket over kaken.

Pynt med marsipanroser og blader. Hjerter og småblomster laget av melisglasur.

 

Marsipanroser
Farg marsipanen i den fargen du ønsker rosene.
Rull en lang pølse på ca 1 cm i diameter. Legg den på et bakepapir/bakefolie og del den opp i ca 1 cm små biter – trill til kuler.
Trykk kulene flat og dypp en skje i olje og form et og et roseblad. Bladene skal være bladtynne i kanten og litt tykkere mot midten. Til hver rose trengs 4–5 blader. Rull det første bladet (som skal danne det innerste bladet) til en rosenknopp (nesten som et kremmerhus). Den neste bladet legges rundt den første. Slik fortsetter du blad for blad til du har fått ønsket størrelse. Når rosen er satt sammen skjæres den nederste delen bort.

 

Melisglasur
Eggehvite vispes til den er blitt hvit og luftig, og tilsettes sitronsaft.

Sikt i melis, litt etter litt, under stadig visping ved middels hastighet, til massen begynner å bli luftig og fast. Visp i minimum 10 minutter. Ringene etter vispen skal ikke sige sammen når du stopper maskinen. Glasuren oppbevares i romtemperatur med et fuktig klede over eller i en luftlett boks.
 

Hjerter
Kopier hjertemalene slik at det blir dobbelt sett. Legg bakepapir over hjertemalene og sett bakepapiret fast med litt tape.

Ha litt melisglasur over i en sprøytepose med en rund liten tyll/tip. Åpning ca 2 mm.

Sprøyt ytrelinjene på hjertene og la det tørke.

Tilsett litt sitronsaft i en liten del av melisglasuren og gjør den litt tynnere, slik at den akkurat flyter utover når den sprøytes.

Ha denne glasuren i en sprøytepose med et lite hull og fyll glasuren i hjertene.

La hjertene ligge flatt i romtemperatur til neste dag før man løsner de fra bakepapiret.

 
Småblomster
Bruk fargepasta og farg melisglasuren med de fargene du ønsker.

Ha litt melisglasur over i en sprøytepose med en stjernetyll (Drop Flower tyll/tip).

Hold sprøyteposen rett opp og ned i 90°. Hold tippen stødig mot underlaget/bakepapiret, press ut melisglasur samtidig som du vrir tippen en kvart omdreining. Slipp opp trykket mot sprøyteposen og løft tippen opp fra underlaget. Lag en prikk med en annen farge i midten av blomsten.

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.