Hjem - Oppskrifter / Kaker/bakst / Festkaker/bløtkaker / Marsipankake til den store festdagen
  • Marsipankake til den store festdagen

    Marsipankake med kremfløte og jordbær 

Marsipankake til den store festdagen

Hvis du skal imponere gjestene med en stor flott marsipankake på nasjonaldagen eller på en annen stor festdag, er det denne festkaken du skal bake! Et vakkert syn og en nytelse for ganen.

Vanskelig
Energi 258.4 kcal
Protein 3.8 g
Fett 13.0 g
Karbohydrater 30.9 g
Fiber 1.3 g
Kalsium 56.9 mg
Vitamin B2 0.1 mg
Vitamin B12 0.3 µg
Vitamin D 0.3 µg
Tilsatt sukker 21.1 g
Vitamin A 128.1 mg
Vitamin B1 0.1 mg
Vitamin B6 0.0 mg
Vitamin C 6.9 mg
Vitamin E 2.4 mg
Folat 17.0 µg
Fosfor 97.0 mg
Jern 0.5 mg
Kalium 0.1 mg
Kopper 0.1 mg
Magnesium 24.5 mg
Niacin 0.4 mg
Selen 2.1 µg
Sink 0.5 mg

Ingredienser

16 porsjoner
  • Sukkerbrød:
  • 5 stk egg
  • 150 g sukker
  • 120 g hvetemel
  • 2 ss potetmel
  • 1 ts bakepulver
  • Vaniljekrem:
  • 1 stk vaniljestang
  • 3 dl helmelk
  • 1 dl kremfløte
  • 1 dl sukker (90 g)
  • 3 stk egg
  • 3 ss maisstivelse (maizena)
  • Jordbærkrem:
  • 3 dl kremfløte
  • 200 g jordbærsyltetøy
  • Lokk:
  • 5 dl kremfløte
  • 500 g marsipan
  • 200 g friske blåbær , til pynt
  • 200 g friske jordbær eller bringebær, til pynt

Fremgangsmåte

Sukkerbrød
Pisk egg og sukker til luftig og stiv eggedosis.
Sikt i hvetemel, potetmel og bakepulver og bland det forsiktig inn i eggedosisen.
Hell røren i kakeform, 24 cm i diameter, belagt med bakepapir i bunnen.
Stek sukkerbrødet midt i forvarmet ovn på 175 ºC i 25 - 35 minutter.
 
Vaniljekrem
Ha melk og halve mengden med sukker i en kjele. Splitt vaniljestangen, skrap ut frøene og tilsett alt i kjelen. Varm dette opp til kokepunktet under omrøring.
Rør sammen fløte, eggeplommene, maisstivelsen og resten av sukkeret.
Hell den varme væsken oppi eggeblandingen litt etter litt, mens du rører med en visp.
Hell blandingen tilbake i kjelen. La blandingen koke sakte, men sikkert opp under omrøring, slik at den tykner. Rør godt slik at kremen ikke brenner seg. Avkjøles hurtig.
(Man kan også benytte ferdig vaniljekrem)
Jordbærkrem
Visp kremfløten til luftig krem og vend inn jordbærsyltetøyet.
 
Fremgangsmåte for kaken
Del sukkerbrødet i tre lag.
Legg første lag på et kakefat og dynk lett med melk. Smør vaniljekremen utover kaken. Hvis du ønsker, kan du blande inn litt stivpisket kremfløte i vaniljekremen før den smøres utover kaken.
Legg på et nytt lag med kakebunn og dynk lett med melk. Smør på et tynt lag med jordbærsyltetøy og smør utover jordbærkremen.
Legg på det siste laget med kakebunn og dynk lett med melk. Visp kremfløten til luftig krem og dekk toppen og rundt kanten av kaken med kremen.
Klipp ut en runding av bakepapir på ca 17 cm i diameter og legg den midt oppå kaken.
Marsipanen kjevles ut til et rundt stort lokk som er ca 3 mm tykt og dekker hele kaken. Legg lokket over kaken.
Skjær et kryss midt på marsipanlokket som strekker seg fra ytterkant til ytterkant av bakepapirsirkelen. Del stykkene på nytt i to. Du vil da ha 8 like store "kakestykker". Rull marsipanen på hver av "kakestykkene" fra spissen og tilbake til ytterkanten. Ta bort bakepapiret.
Marker skille mellom kakestykkene med krem. Bruk en sprøytepose. Pynt med jordbær og blåbær i annenhver del.
 
  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.