Hjem - Oppskrifter / Kaker/bakst / Festkaker/bløtkaker / Stenbukkens kake, 22. desember - 20. januar
  • Stenbukkens kake, 22. desember - 20. januar

Stenbukkens kake, 22. desember - 20. januar

En god kake som passer best for litt eldre "bursdagsbarn" (inneholder portvin).
Vanskelig
Energi 263.5 kcal
Protein 4.7 g
Fett 13.0 g
Karbohydrater 30.7 g
Fiber 0.6 g
Kalsium 46.7 mg
Vitamin B2 0.2 mg
Vitamin B12 0.6 µg
Vitamin D 0.7 µg
Tilsatt sukker 23.1 g
Vitamin A 135.1 mg
Vitamin B1 0.0 mg
Vitamin B6 0.0 mg
Vitamin C 0.1 mg
Vitamin E 2.5 mg
Folat 15.9 µg
Fosfor 107.2 mg
Jern 0.6 mg
Kalium 0.1 mg
Kopper 0.1 mg
Magnesium 20.5 mg
Niacin 0.2 mg
Selen 3.8 µg
Sink 0.5 mg

Ingredienser

8 porsjoner
  • Bunn:
  • 5 stk egg
  • 1 ½ dl sukker
  • ¾ dl potetmel
  • 1 ts bakepulver
  • Fyll:
  • 1 dl rosiner
  • 3 ss portvin
  • 3 dl ferdig sjokoladepudding
  • 3 dl kremfløte
  • Dynking:
  • 4 ss melk eller portvin
  • Pynt:
  • 3 dl kremfløte
  • 300 g marsipan
  • konditorfarge, kakao, mandelspon og lakrislisser

Fremgangsmåte

Bunn
Pisk eggedosis av egg og sukker.

Sikt i mel blandet med bakepulver, og rør forsiktig til alt er blandet.

Hell røren i smurt, rund kakeform på ca 26 cm i diameter til en kake på 8 - 10 porsjoner. Stek kakebunnen i stekeovnen på 175 °C i ca 30 minutter. Avkjøl på rist.


Fyll
La rosinene ligge i bløt i portvin minst 2 - 3 timer. Kjør dem i foodprosessor sammen med sjokoladepuddingen til en jevn masse.

Visp all fløten (både til fyll og pynt) til krem, og vend halvparten av kremen inn i sjokoladeblandingen.

Del bunnen i tre lag, og dynk med melk eller portvin. Fyll kaken med sjokoladekremen og kle hele kaken med resten av kremen.

 

Pynt
Farg marsipanen med konditorfarge (200 g til rosa bånd, 50 g til brun stenbukk og 50 g til grønne tall). Kjevle ut et rosa bånd, ca 3 cm bredt, som rekker rundt hele kaken. Lag bord med et lite glass eller hjerte.  

Lag tallene i grønn marsipan og skjær ut stjernetegnet etter mønsteret under i brun marsipan (marsipan + kakaopulver). Marker klovene på stenbukken med mandelspon og munnen med lakrislisser.

Legg stjernetegnet midt på kaken og plasser tallene rundt.

 

 

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.