Hjem - Oppskrifter / Kaker/bakst / Frukt- og bærkaker / Eksklusiv eplekake
  • Eksklusiv eplekake

Eksklusiv eplekake

Bak en nydelig eplekakekake og server den med vispet kremfløte, is eller vaniljekvarg.
Vanskelig
Energi 152.8 kcal
Protein 3.6 g
Fett 9.8 g
Karbohydrater 11.3 g
Fiber 2.7 g
Kalsium 36.3 mg
Vitamin B2 0.2 mg
Vitamin B12 0.3 µg
Vitamin D 1.2 µg
Tilsatt sukker 2.6 g
Vitamin A 91.6 mg
Vitamin B1 0.0 mg
Vitamin B6 0.1 mg
Vitamin C 8.3 mg
Vitamin E 3.0 mg
Folat 11.5 µg
Fosfor 76.2 mg
Jern 0.8 mg
Kalium 0.2 mg
Kopper 0.1 mg
Magnesium 25.5 mg
Niacin 6.0 mg
Selen 2.6 µg
Sink 0.4 mg

Ingredienser

12 porsjoner
  • 170 g skåldede mandler
  • 1 ½ kg syrlige eple
  • 1 stk saft av en sitron
  • 6 stk eggehvite
  • 1 ts hvitvinseddik
  • 85 g sukker
  • 140 g smør
  • 85 g sukker
  • 6 stk eggeplomme
  • 4 ss sukker
  • 50 g rosiner
  • 2 ts malt kanel

Fremgangsmåte

Mal skåldede mandler og rist de lett i ovnen på et bakepapir i ca 5 minutter ved 200 °C. Skru ned varmen i ovnen til 165 °C.

Skrell eplene og fjern kjernehuset. Del dem i båter. Legg eplebåtene i en plastpose og hell saften av en sitron over.

Pisk de romtempererte eggehvitene, tilsatt eddik, til stivt skum i en kjøkkenmaskin. Deretter tilsetter du sukkeret litt etter litt mens du fortsatt pisker, slik at det blir en stiv og luftig marengs. Sett den kaldt mens du lager neste del av røren.

Pisk romtemperert smør og sukker lyst og luftig i en bolle. Tilsett de romtempererte eggeplommene, ett om gangen. Pisk godt mellom hver gang.

Tilsett forsiktig de ristede, malte mandlene i deigen. Skjær så marengsen forsiktig inn massen.

Fordel halvparten av røren jevnt i en rund kakeform, 24 cm i diameter. Stek ved 165 °C i 15 minutter midt i ovnen.

Mens første del av røren stekes, kokes eplene knapt møre med sitronsaft, sukker, rosiner og kanel i en dyp stekepanne eller en stor kasserolle ved middels varme. Rør jevnlig slik at eplene blir møre.

Hell av væsken som har dannet seg under kokingen og fordel de møre eplene oppå den stekte røren. Fordel resten av røren jevnt over eplene. Kaken stekes ved 165 °C i ca 30 minutter med mest overvarme.

Dryss et tynt lag med melis på kaken før servering og server den med vispet kremfløte eller vaniljeis.

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.