Hjem - Oppskrifter / Kaker/bakst / Gjærbakst/scones / Adventskrans
  • Adventskrans

Adventskrans

Navnet advent kommer av det latinske "Adventus Redemptoris" som betyr "Herrens ankomst". Den første søndagen i advent regnes som første dag i kirkeåret.
Middels
Energi 285.9 kcal
Protein 8.4 g
Fett 9.0 g
Karbohydrater 41.8 g
Fiber 2.6 g
Kalsium 47.1 mg
Vitamin B2 0.3 mg
Vitamin B12 0.2 µg
Vitamin D 1.1 µg
Tilsatt sukker 8.7 g
Vitamin A 112.0 mg
Vitamin B1 0.6 mg
Vitamin B6 0.1 mg
Vitamin C 0.1 mg
Vitamin E 0.7 mg
Folat 114.0 µg
Fosfor 125.4 mg
Jern 0.8 mg
Kalium 0.2 mg
Kopper 0.1 mg
Magnesium 21.9 mg
Niacin 2.4 mg
Selen 3.4 µg
Sink 0.9 mg

Ingredienser

Porsjoner 6
  • 100 g meierismør
  • 3 ½ dl lettmelk
  • 50 g gjær
  • 100 g sukker
  • 1 stk egg
  • 500 g hvetemel
  • 1 g safran

Fremgangsmåte

Smelt smøret. Tilsett melken. Smuldre gjæren i bakebollen og rør den ut i litt av den lunkne melkeblandingen.

Bland i resten av væsken sammen med sukker, sammenpisket egg, mel og safran (evt gurkemeie). I stedet for safran kan du bruke gurkemeie. 1/4 ts gurkemeie = 1 g safran. Elt til deigen er passe fast.

La deigen heve under plast på lunt sted til dobbel størrelse.

Strø litt mel på bordet, elt deigen godt og del den i to. Trill deigemnene til to tykke pølser, ca 50 cm. Tvinn pølsene og form til rund krans på stekeplaten. La den etterheve på et lunt sted under plast. Pensle med sammenvispet egg og stek den gyllen i stekeovnen ved 200 °C i ca 25 minutter. Avkjøl på rist.

Tips: Sett gjerne noen lys i kransen ved servering og pynt med en sløyfe, det gjør det spesielt stemningsfullt i adventstiden.

 

 

 

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.