Hjem - Oppskrifter / Kaker/bakst / Gjærbakst/scones / Appelsinblomst
  • Appelsinblomst

Appelsinblomst

Appelsinmarmelade er fint som fyll i boller. Her er deigen formet som en blomst. Bollene egner seg til frysing.
Middels
Energi 283.8 kcal
Protein 7.2 g
Fett 7.8 g
Karbohydrater 45.3 g
Fiber 2.4 g
Kalsium 42.1 mg
Vitamin B2 0.2 mg
Vitamin B12 0.1 µg
Vitamin D 0.8 µg
Tilsatt sukker 11.0 g
Vitamin A 94.2 mg
Vitamin B1 0.4 mg
Vitamin B6 0.1 mg
Vitamin C 1.0 mg
Vitamin E 0.5 mg
Folat 72.5 µg
Fosfor 103.0 mg
Jern 0.7 mg
Kalium 0.2 mg
Kopper 0.1 mg
Magnesium 21.4 mg
Niacin 1.8 mg
Selen 2.6 µg
Sink 0.7 mg

Ingredienser

Porsjoner 12
  • 25 g gjær
  • 75 g smør
  • 2 ½ dl lettmelk
  • ½ ts salt
  • 3 ss sukker
  • 1 ts malt kardemomme
  • ca 7 dl hvetemel
  • Fyll
  • 1 dl appelsinmarmelade
  • Pynt
  • sammenpisket egg
  • perlesukker

Fremgangsmåte

Smuldre gjæren i en bakebolle. Smelt smør, hell i melk og varm til 37 °C. Hell i væsken over gjæren og rør den ut.

Tilsett salt, sukker, kardemomme og nesten alt melet. Arbeid deigen med maskin eller for hånd til den blir smidig og slipper bakebollen. Dryss over litt melk, dekk til med plast, og hev deigen i ca 30 minutter på et lunt sted.

Ta deigen opp på bakebordet og elt den lett inn i deigen. Kjevle deigen ut til en stor og avlang leiv ca 30 x 55 cm. Smør over appelsinmarmeladen. Rull sammen fra langsiden. Klipp to dype snitt fra oversiden. Hvert snitt skal være 1 cm bred. Klipp ikke helt igjennom. Ved tredje snitt klipper du helt igjennom.

Legg bollene på bakepapir på stekeplate og klem ut til en "blomst". Etterhev ca 30 minutter.

Pensle med sammenpisket egg og dryss på perlesukker. Stek bollene midt i ovnen ved 250 °C i 8-10 minutter. Avkjøl på rist.

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.