Hjem - Oppskrifter / Kaker/bakst / Gjærbakst/scones / Bestemors kringle
  • Bestemors kringle

Bestemors kringle

Kringler passer bra til større anledninger som 17. mai eller konfirmasjon. Hvis den ikke blir spist opp, kan du fint fryse den ned til en annen gang.
Middels
Energi 353.0 kcal
Protein 7.4 g
Fett 16.6 g
Karbohydrater 42.7 g
Fiber 2.3 g
Kalsium 40.4 mg
Vitamin B2 0.2 mg
Vitamin B12 0.2 µg
Vitamin D 1.7 µg
Tilsatt sukker 18.0 g
Vitamin A 196.0 mg
Vitamin B1 0.5 mg
Vitamin B6 0.1 mg
Vitamin C 0.0 mg
Vitamin E 1.6 mg
Folat 86.0 µg
Fosfor 108.8 mg
Jern 0.7 mg
Kalium 0.2 mg
Kopper 0.1 mg
Magnesium 24.3 mg
Niacin 1.9 mg
Selen 2.9 µg
Sink 0.8 mg

Ingredienser

Porsjoner 10
  • Deig:
  • 500 g hvetemel
  • 1 stk egg
  • 30 g sukker
  • 3 dl helmelk
  • 50 g gjær
  • Fyll:
  • 250 g meierismør
  • 200 g mandler
  • 200 g melis
  • 2 stk eggehvite
  • Pynt:
  • 1 stk egg , til pensling
  • 50 g mandler , hakkede
  • 50 g perlesukker

Fremgangsmåte

Visp sammen egg, sukker, kald melk og gjær. ha i melet. Lag en deig uten å røre for mye. Kjevle deigen til en firkant (ca 20 x 20 cm) og smør på 1/3 av smøret på 2/3 deler av deigen. Brett sammen som en serviett - brett den delen som ikke har smør over først, slik at det blir annet hvert lag smør og deig.
Kjevle ut, ha på smør på nytt, og brett.

Blir deigen seig, kan vi la den hvile litt, før vi kjevler ut til tredje omgang med smør. Kjevle ut tynt. Brett og la deigen ligge litt, før du kjevler den til en lang leiv, ca 20 cm bred.

Lag fyllet:

Mal mandlene, og tilsett melis og eggehviter. Legg fyllet i en stripe på langs av leiven. Rull leiven fast sammen og form en kringle på papirkledd stekeplate. Pass på at skjøten er ned mot stekeplaten, da blir fasongen pen etter steking også. Kringlen kan settes til heving et par timer, eller den kan settes bort til neste dag i kjeller eller kjølerom. Neste dag må den stå lunt til den er hevet.

Pensle kringlen med eggeplommer, og dryss hakkede mandler og perlesukker oppå. Stek kringlen i stekeovnen på 225 °C i ca 15 minutter. Avkjøl på rist.

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.