Hjem - Oppskrifter / Kaker/bakst / Gjærbakst/scones / Briochebrød
  • Briochebrød

Briochebrød

Brioche er et brød med fransk opprinnelse med et høyt innhold av egg og smør. Brødet er lett og luftig og smaker nydelig til suppe, salat eller til ost.

Middels
Energi 295.5 kcal
Protein 9.2 g
Fett 9.1 g
Karbohydrater 43.0 g
Fiber 2.9 g
Kalsium 43.6 mg
Vitamin B2 0.3 mg
Vitamin B12 0.2 µg
Vitamin D 1.1 µg
Tilsatt sukker 3.9 g
Vitamin A 111.5 mg
Vitamin B1 0.6 mg
Vitamin B6 0.1 mg
Vitamin C 0.0 mg
Vitamin E 0.8 mg
Folat 115.3 µg
Fosfor 133.0 mg
Jern 0.9 mg
Kalium 0.2 mg
Kopper 0.1 mg
Magnesium 24.3 mg
Niacin 2.6 mg
Selen 3.8 µg
Sink 1.0 mg

Ingredienser

8 porsjoner
  • 50 g gjær
  • 100 g smør
  • 3 dl lettmelk
  • 2 stk egg
  • 45 g sukker
  • 600 g hvetemel
  • 1 ts salt
  • 1 stk egg til pensling

Fremgangsmåte

Smuldre gjær i en bolle. Smelt smør i en kjele, ha i melk og varm det til det er lunkent. Hell væsken over gjæren og rør den ut.

Tilsett sammenvispet egg. Ha i mel, sukker og salt. Elt sammen til en lett og smidig deig. Bruk gjerne en kjøkkenmaskin, da det er mindre jobb å få en smidig deig.  Hold eventuelt av noe av melet. Sett til heving under plast på et lunt sted i ca 30 min.

Del deigen opp i 22 like store emner som trilles til boller. Pensle to brødformer (1 ½ liter) og fordel bollene i formene. 8 boller legges i bunnen av hver form og 3 boller legges på toppen i midten av de 8 i bunnen. La heve i ca 30 min eller til dobbel størrelse.

Pensle eventuelt med egg, og stek ca 40 min på 180 °C. Avkjøl på rist.

Tips: Server brødet nystekt med noen gode oster. Tilbehør til dette kan gjerne være honning og tørkede frukter.

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.