Hjem - Oppskrifter / Kaker/bakst / Gjærbakst/scones / Brød med rotfrukter
  • Brød med rotfrukter

Brød med rotfrukter

Brødet smaker best nystekt, men holder seg noen dager. Det kan også fryses. Brødet er supergodt å spise til supper og gryter, gjerne med smør eller smøreost. Du kan bytte rødbetene ut med bare gulrøtter.
Middels
Energi 191.3 kcal
Protein 7.6 g
Fett 1.0 g
Karbohydrater 36.5 g
Fiber 2.9 g
Kalsium 47.1 mg
Vitamin B2 0.2 mg
Vitamin B12 0.1 µg
Vitamin D 0.0 µg
Tilsatt sukker 0.0 g
Vitamin A 51.7 mg
Vitamin B1 0.4 mg
Vitamin B6 0.1 mg
Vitamin C 1.4 mg
Vitamin E 0.5 mg
Folat 85.1 µg
Fosfor 111.7 mg
Jern 0.8 mg
Kalium 0.2 mg
Kopper 0.1 mg
Magnesium 25.2 mg
Niacin 1.9 mg
Selen 2.6 µg
Sink 0.8 mg

Ingredienser

Porsjoner 1
  • 100 g gulrot
  • 100 g rødbete
  • 25 g gjær
  • 2 ½ dl skummet kulturmelk
  • 1 ts salt
  • ½ dl hakket frisk kruspersille (kan sløyfes)
  • ca 7 dl hvetemel

Fremgangsmåte

Skrell grønnsakene og riv grovt med maskin eller for hånd.

Smuldre gjæren i en bakebolle. Varm melken til 37 °C. Hell væsken over gjæren og rør ut.

Tilsett salt, revne grønnsaker og persille. Arbeid deigen med mel for hånd eller i maskin til deigen er passe fast og slipper bakebollen. Dryss på litt mel. Dekk til og la deigen heve et lunt sted i ca 40 minutter.

Ta deigen opp på melet bakebord. Elt inn resten av melet. Form deigen til et avlangt brød. Legg det på bakepapir på stekeplate. Prikk med en gaffel, dekk til brødet og etterhev i ca 40 minutter.

Stek brødet på nederste rille i ovnen ved 200 °C i 30-35 minutter. Pensle brødet med vann rett før det tas ut av ovnen. Avkjøl på rist.

 

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.