Hjem - Oppskrifter / Kaker/bakst / Gjærbakst/scones / Daimboller
  • Daimboller

Daimboller

Deilige boller med små biter av daimsjokolade. Nyt bollene som de er, eller del dem i to og smør på et tynt lag med meierismør.
Enkel
Energi 290.6 kcal
Protein 8.9 g
Fett 8.9 g
Karbohydrater 42.4 g
Fiber 2.9 g
Kalsium 33.5 mg
Vitamin B2 0.2 mg
Vitamin B12 0.2 µg
Vitamin D 1.0 µg
Tilsatt sukker 3.9 g
Vitamin A 110.0 mg
Vitamin B1 0.6 mg
Vitamin B6 0.1 mg
Vitamin C 0.0 mg
Vitamin E 0.8 mg
Folat 114.4 µg
Fosfor 124.9 mg
Jern 0.9 mg
Kalium 0.2 mg
Kopper 0.1 mg
Magnesium 23.4 mg
Niacin 2.5 mg
Selen 3.7 µg
Sink 0.9 mg

Ingredienser

12 porsjoner
  • 100 g smør
  • 2 dl lettmelk
  • 50 g gjær
  • 3 ss sukker
  • 2 ts salt
  • 2 stk egg
  • ca 600 g hvetemel
  • 100 g hakket sjokolade Daim, eller annen type
  • 1 stk egg til pensling

Fremgangsmåte

Smelt smøret i en kasserolle over svak varme, og hell melken i det smeltede smøret. Løs opp gjær i litt av den varme væsken, pass på at temperaturen ikke overstiger 37 °C.

Hell i resten av smør - og melkeblandingen, sammen med sukker, salt og egg.

Elt hvetemelet inn i deigen, og elt til deigen er glatt og smidig.

Sett deigen tildekket på et lunt sted, og la den heve til dobbelt størrelse. Det tar ca 1 time.

Ha deigen på en flate. Elt inn hakket sjokolade.

Del deigen i 12 biter, og rull dem til boller. Legg bollene på en stekeplate med bakepapir på, og la bollene etterheve i ca ½ time.

Bollene pensles med pisket egg, og stekes i forvarm ovn ved 200 °C i ca 15 minutter.

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.