Hjem - Oppskrifter / Kaker/bakst / Gjærbakst/scones / En kurv med gjærbakst
  • En kurv med gjærbakst

En kurv med gjærbakst

Ingen ting er så godt som fersk gjærbakst - godt både ute og inne.
Middels
Energi 211.4 kcal
Protein 8.5 g
Fett 3.7 g
Karbohydrater 35.1 g
Fiber 2.4 g
Kalsium 54.4 mg
Vitamin B2 0.2 mg
Vitamin B12 0.1 µg
Vitamin D 0.1 µg
Tilsatt sukker 0.0 g
Vitamin A 23.4 mg
Vitamin B1 0.4 mg
Vitamin B6 0.1 mg
Vitamin C 0.0 mg
Vitamin E 0.5 mg
Folat 75.2 µg
Fosfor 116.4 mg
Jern 0.9 mg
Kalium 0.1 mg
Kopper 0.2 mg
Magnesium 25.7 mg
Niacin 1.8 mg
Selen 2.7 µg
Sink 0.9 mg

Ingredienser

Porsjoner 8
  • 50 g gjær
  • 5 dl vann
  • 1 ½ ts salt
  • 3 dl kvarg naturell (f.eks Kesam)
  • 13 dl hvetemel
  • 2 dl sammalt hvete, fin
  • 1 stk egg , til pensling
  • 20 g sesamfrø
  • 20 g valmuefrø

Fremgangsmåte

I stekeovnen ved 225 °C, ca 10 - 15 minutter.

Smuldre gjæren i en bolle og hell over vann. Rør til gjæren er oppløst.

Tilsett salt, kesam og alt det grove melet. Rør inn halvparten av hvetemelet og elt deigen til den er smidig. Dryss inn mer mel til deigen slipper bakebollen, er glatt og ikke kleber. La deigen heve under plast på et lunt sted ca 30 minutter.

Bak ut små horn, rundstykker eller snegler. Etterhev under plast på et lunt sted ca 20 minutter.

Pensle med egg og dryss over sesam- eller valmuefrø. Stek rundstykkene og avkjøl under håndkle på rist.

Legg rundstykkene i en kurv, gjerne sammen med et glass syltetøy, dette er en flott gave eller som bidrag til et lunsjbord.

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.