Hjem - Oppskrifter / Kaker/bakst / Gjærbakst/scones / Fastelavnsboller med innbakt fyll
  • Fastelavnsboller med innbakt fyll

Fastelavnsboller med innbakt fyll

Prøv bollene med mandelfyll, vaniljekrem eller tørket frukt. Garantert suksess!
Enkel
Energi 310.4 kcal
Protein 9.2 g
Fett 6.6 g
Karbohydrater 52.1 g
Fiber 3.0 g
Kalsium 38.3 mg
Vitamin B2 0.2 mg
Vitamin B12 0.1 µg
Vitamin D 0.6 µg
Tilsatt sukker 5.6 g
Vitamin A 73.8 mg
Vitamin B1 0.5 mg
Vitamin B6 0.1 mg
Vitamin C 0.0 mg
Vitamin E 0.6 mg
Folat 85.8 µg
Fosfor 124.4 mg
Jern 0.9 mg
Kalium 0.2 mg
Kopper 0.1 mg
Magnesium 26.3 mg
Niacin 2.2 mg
Selen 3.4 µg
Sink 0.9 mg

Ingredienser

Porsjoner 1
1 porsjon gir 12 stk
  • 100 g smør
  • 3 ½ dl lettmelk
  • 50 g gjær
  • 1 dl sukker
  • ½ ts salt
  • 1 ts malt kardemomme
  • 1 l hvetemel

Fremgangsmåte

Smelt smøret i en kjele, ha i melken. La melkeblandingen bli fingervarm, ca 37°. Smuldre gjæren i en bolle, og bland den med litt av melkeblandingen. Hell i resten av væsken sammen med sukker, salt og krydder. Ha i hvetemelet, og kna deigen til den blir blank og smidig. La den heve til dobbelt størrelse, ca 40 minutter.

Ha deigen over på en melet overflate, del den i 10 like store emner og trill boller og trykk dem flate. Legg på ca 1 ts ferdig fyll midt på deigen (se oppskrift på fyll under), trekk opp deigen rundt fyllet og snurr den sammen. Sett bollene med skjøten ned på stekeplaten og hev dem til dobbel størresle.

Stek bollene midt i ovnen ved 200 °C i ca 7 - 15 minutter. Pensle bollene med litt skummet melk idet de kommer ut av ovnen, da blir de halvblanke. Avkjøl dem på rist.

Bland melis og noen ts melk til en fyldig glasur, og bre over toppen av bollene. Om ønskelig kan disse i tillegg deles i to og fylles med et lag pisket krem, da er det greit med et melisdryss på toppen.

 

Mandelfyll
100 g mandler
100 g melis
ca 2 ss vann
eller bruk ferdig kransekakemasse

Kjør mandlene i en kjøkkenmaskin, og bland inn melis og vann.

Kransekakemassen kan gjerne blandes med noen ss melk, for å få en litt løsere konsistens.

Vaniljekrem
Ferdig vaniljekrem

Fruktfyll

150 g tørket frukt, som for eksempel mango, papaya eller jordbær

2 ss kokende vann

Kjør frukten og vannet sammen i en kjøkkenmaskin.

 

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.