Hjem - Oppskrifter / Kaker/bakst / Gjærbakst/scones / Fastelavnsboller slik barna vil ha dem
  • Fastelavnsboller slik barna vil ha dem

Fastelavnsboller slik barna vil ha dem

Lag fastelavnsboller med spennende fyll og overrask barna!
Middels
Energi 311.7 kcal
Protein 6.6 g
Fett 12.8 g
Karbohydrater 41.6 g
Fiber 2.0 g
Kalsium 46.6 mg
Vitamin B2 0.2 mg
Vitamin B12 0.1 µg
Vitamin D 0.6 µg
Tilsatt sukker 13.8 g
Vitamin A 162.1 mg
Vitamin B1 0.4 mg
Vitamin B6 0.1 mg
Vitamin C 0.0 mg
Vitamin E 0.6 mg
Folat 78.4 µg
Fosfor 104.0 mg
Jern 0.5 mg
Kalium 0.1 mg
Kopper 0.1 mg
Magnesium 17.8 mg
Niacin 1.8 mg
Selen 2.4 µg
Sink 0.7 mg

Ingredienser

Porsjoner 15
  • 100 g meierismør
  • 600 g hvetemel
  • 2 dl sukker
  • ½ ts malt kardemomme
  • ½ ts bakepulver
  • 50 g gjær
  • 3 ½ dl lettmelk
  • Pensling
  • 1 stk sammenvispet eggehvite
  • Fyll og pynt
  • 3 dl kremfløte
  • 50 g siktet melis

Fremgangsmåte

Smuldre smør og det meste av melet. Tilsett sukker, kardemomme og bakepulver. Rør gjæren ut i litt av den lunkne melken og bland deigvæsken med melblandingen.

Tilsett resten av melet og bland alt til en smidig deig. Tilsett eventuelt litt mer mel hvis det er nødvendig. Dekk bollen med plast og la deigen heve til dobbel størrelse på et lunt sted, ca 40 minutter.

Ha deigen på et bakebord. Elt den godt og trill ut boller. La dem etterheve på stekeplaten ca 20 minutter.

Pensle med sammenvispet egg og stek bollene i stekeovnen ved 225 °C  i 12 - 15 minutter. Avkjøl på rist.

 

Fyll og pynt
Visp fløten til luftig krem. Den kan blandes med ferdig sjokoladepudding, litt syltetøy eller med ferdig rom- eller vaniljekrem.

Del bollene og fyll dem med favorittkremen. Et melisdryss på toppen gjør bollene ekstra lekre.

Tips  til fyll i fastelavensbollene:
Legg en bit kokesjokolade, marsipan eller et par non-stop inni hver bolle før de formes runde. Da blir det en ekstra hyggelig overraskelse for de som skal spise dem.

Skal du servere fastelavnsboller på sengen før frokost??? Da er det lurt å lage en kaldhevet deig:

Da bruker du bare halv mengde gjær og blander sammen alle ingrediensene kaldt. Form ut til boller (med eller uten fyll) uten noe forhev. Legg bollene på smurt stekeovnesplate og dekk med plast. Dette kan du gjøre kvelden før og la stekeplaten stå et kjølig sted, f eks kjellerboden.


Pensle bollene før steking. La dem stå i et varmt rom ca ½ time for å få litt heving før de settes i kald stekeovn. Sett ovnen på samme temperatur som skrevet over og stek dem pent gylne.

Slik er det lett å servere våre kjære nystekte boller på sengen!

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.