Hjem - Oppskrifter / Kaker/bakst / Gjærbakst/scones / Fikenbrød
  • Fikenbrød

Fikenbrød

Brød som er bakt med melk som deigvæske får fyldig og god smak. Dessuten tilfører melken viktige næringsstoffer som protein og kalsium. Brødet blir saftig, mykt og holdbart.
Enkel
Energi 263.8 kcal
Protein 8.0 g
Fett 9.4 g
Karbohydrater 34.7 g
Fiber 4.4 g
Kalsium 85.5 mg
Vitamin B2 0.2 mg
Vitamin B12 0.1 µg
Vitamin D 0.2 µg
Tilsatt sukker 0.0 g
Vitamin A 38.3 mg
Vitamin B1 0.6 mg
Vitamin B6 0.2 mg
Vitamin C 0.2 mg
Vitamin E 0.4 mg
Folat 106.6 µg
Fosfor 139.8 mg
Jern 1.1 mg
Kalium 0.3 mg
Kopper 0.2 mg
Magnesium 42.4 mg
Niacin 2.2 mg
Selen 3.7 µg
Sink 1.0 mg

Ingredienser

1 porsjoner
  • 50 g gjær
  • 4 ½ dl kefir
  • 2 ss smeltet smør
  • 1 ss salt
  • 200 g grovt, sammalt hvetemel
  • 250 g tørkede fiken
  • 100 g valnøttkjerner
  • 400 g hvetemel

Fremgangsmåte

Smuldre gjæren i en bakebolle. Varm melken til 37 °C, hell litt over gjæren og rør ut.

Hell i resten av melken sammen med smør, salt, sammalt hvete grov, fiken og valnøttkjerner. Rør godt. Ha i så mye hvetemel at deigen så vidt slipper bakebollen. Elt deigen godt.

Dryss litt mel over deigen og dekk med plast. La deigen heve i ca 1 timer ved romtemperatur.

Elt deigen på bakebordet. Tilsett mer mel om nødvendig. Del deigen i to like stor emner. Form til avlange brød. Dryss med litt mel og legg dem på bakepapir på stekeplate.

Etterhev ca 1/2 time.

Skjær et par snitt i hvert brød med en skarp kniv. Forstekes ved 225 °C i ca 15 minutter på nederste rille. Stekes ferdig ved 175 °C i ca 25 minutter på nederste rille.

Avkjøl brødene på rist uten å dekke til. Da beholdes den gode, sprø skorpen.

 

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.