Hjem - Oppskrifter / Kaker/bakst / Gjærbakst/scones / Fruktboller
  • Fruktboller

Fruktboller

Boller med tørkede jordbær og mango gir både god smak og flotte farger. Men det er mange andre spennende frukter og bær man kan bruke.
Enkel
Energi 267.2 kcal
Protein 8.0 g
Fett 6.4 g
Karbohydrater 42.4 g
Fiber 4.7 g
Kalsium 58.5 mg
Vitamin B2 0.2 mg
Vitamin B12 0.2 µg
Vitamin D 0.7 µg
Tilsatt sukker 5.2 g
Vitamin A 82.4 mg
Vitamin B1 0.4 mg
Vitamin B6 0.1 mg
Vitamin C 0.2 mg
Vitamin E 1.3 mg
Folat 80.9 µg
Fosfor 123.0 mg
Jern 1.3 mg
Kalium 0.4 mg
Kopper 0.1 mg
Magnesium 28.0 mg
Niacin 6.0 mg
Selen 3.8 µg
Sink 0.9 mg

Ingredienser

Porsjoner 8
  • 100 g smør
  • 5 dl lettmelk
  • 50 g gjær
  • 1 dl sukker
  • 1 ts malt kanel
  • 1 ts malt kardemomme
  • 200 g tørket aprikos eller annen tørket frukt
  • 12 dl hvetemel
  • 1 stk egg til pensling

Fremgangsmåte

Smøret smeltes i en kjele sammen med melken. Gjæret smuldres i en bolle, og blandes ut med litt av melkeblandingen. Hell i resten av væsken sammen med sukker, krydder og den tørkede frukten. Melet arbeides inn, og deigen eltes godt.

La deigen stå tildekket på et lunt sted, og la den heve i ca 30 minutter. Slå deigen ned, og la den heve i 30 minutter til.

Elt deigen godt sammen, og del den i åtte deler. Rull hver del til en bolle, og legg bollen i en muffinsform - bruk gjerne en aluminiumsform som smøres, eller bruk papirformer i formen. Bollene pensles med egg.

Stek bollene ved 220 °C i ca 15 minutter. Avkjøl på rist.

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.