Hjem - Oppskrifter / Kaker/bakst / Gjærbakst/scones / Havrebrød
  • Havrebrød

Havrebrød

Et saftig og godt brød med mye fiber.

Middels
Energi 206.0 kcal
Protein 7.7 g
Fett 4.1 g
Karbohydrater 32.0 g
Fiber 4.0 g
Kalsium 70.7 mg
Vitamin B2 0.2 mg
Vitamin B12 0.1 µg
Vitamin D 0.0 µg
Tilsatt sukker 0.0 g
Vitamin A 0.5 mg
Vitamin B1 0.4 mg
Vitamin B6 0.1 mg
Vitamin C 0.0 mg
Vitamin E 1.6 mg
Folat 77.6 µg
Fosfor 200.4 mg
Jern 1.1 mg
Kalium 0.2 mg
Kopper 0.1 mg
Magnesium 45.4 mg
Niacin 1.9 mg
Selen 2.2 µg
Sink 1.1 mg

Ingredienser

Porsjoner 1
1 porsjon gir 2 stk
  • 1 pk fersk gjær
  • 1 l skummet kulturmelk
  • ½ dl solsikkeolje eller annen nøytral olje
  • 1 ss salt
  • 2 dl hvetekli eller havrekli
  • 8 dl havregryn
  • ca. 9 dl hvetemel

Fremgangsmåte

Smuldre gjæren i en bakebolle. Varm litt av melken til 37°C, hell over gjæren og rør godt.
Tilsett resten av melken og olje sammen med salt, kli og havregryn. Rør godt. Ha i så mye hvetemel at deigen forsatt er litt klissete og ikke for fast.
Når man baker gjærbakst med mye grovt mel er det viktig at deigen ikke blir for fast og tung.
Dryss litt mel over deigen og dekk med plast eller håndkle. La deigen heve i ca 1 time i romtemperatur.
Elt deigen på arbeidsbordet. Tilsett litt mel under utbakingen.
Del deigen i to like store emner. Form til 2 sprekkfrie, avlange brød. Dryss med litt mel og legg på smurt eller bakepapirkledd stekeplate. Eller trill ut flott rundstykker av deigen.

Sett brødene/rundstykkene til etterheving. Ca 30 minutter.

Stek brødene på nest nederste rille ved 200 grader i ca. 40 minutter
Rundstykkene stekes på varmluft, 175 grader i ca. 15 minutter

 

 

 

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.