Hjem - Oppskrifter / Kaker/bakst / Gjærbakst/scones / Julens hvetekrans
  • Julens hvetekrans

Julens hvetekrans

Fin å lage i adventstiden.
Middels
Energi 285.9 kcal
Protein 8.4 g
Fett 9.0 g
Karbohydrater 41.8 g
Fiber 2.6 g
Kalsium 47.1 mg
Vitamin B2 0.3 mg
Vitamin B12 0.2 µg
Vitamin D 1.1 µg
Tilsatt sukker 8.7 g
Vitamin A 112.0 mg
Vitamin B1 0.6 mg
Vitamin B6 0.1 mg
Vitamin C 0.1 mg
Vitamin E 0.7 mg
Folat 114.0 µg
Fosfor 125.4 mg
Jern 0.8 mg
Kalium 0.2 mg
Kopper 0.1 mg
Magnesium 21.9 mg
Niacin 2.4 mg
Selen 3.4 µg
Sink 0.9 mg

Ingredienser

Porsjoner 8
  • 100 g meierismør
  • 3 ½ dl melk
  • 50 g gjær
  • 1 stk egg
  • ca 500 g hvetemel
  • 100 g sukker
  • 1 g safran
  • pyntes med melisglasur

Fremgangsmåte

 

Smelt smøret og bland i melken. Smuldre gjæren i bakebollen og løs den opp i litt av melkeblandingen. Tilsett resten av melkeblandingen og det sammevispede egget.

Tilsett mel og krydder, og elt deigen godt. I stedet for safran kan du bruke gurkemeie. 1 g safran = 0,25 ts gurkemeie. La den heve til dobbel størrelse.

Elt den i litt mel på bordet og form den til en krans på smurt stekeplate. La den etterheve i ca 20 minutter.

Pensle med sammenvispet egg og stek kransen gyllen i stekeovnen ved 225 °C i ca 25 minutter. Avkjøl på rist.

Smør på melisglasur før servering.

 

 

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.