Hjem - Oppskrifter / Kaker/bakst / Gjærbakst/scones / Kardemommekringler
  • Kardemommekringler

Kardemommekringler

Disse kardemommekringlene smaker best nybakte. Skal du fryse dem, er det best ikke å dyppe dem i sukker.
Middels
Energi 280.8 kcal
Protein 8.7 g
Fett 7.8 g
Karbohydrater 43.1 g
Fiber 2.4 g
Kalsium 48.2 mg
Vitamin B2 0.2 mg
Vitamin B12 0.2 µg
Vitamin D 0.8 µg
Tilsatt sukker 3.9 g
Vitamin A 95.5 mg
Vitamin B1 0.4 mg
Vitamin B6 0.1 mg
Vitamin C 0.0 mg
Vitamin E 0.8 mg
Folat 64.6 µg
Fosfor 125.7 mg
Jern 0.9 mg
Kalium 0.2 mg
Kopper 0.1 mg
Magnesium 23.9 mg
Niacin 1.7 mg
Selen 3.8 µg
Sink 0.8 mg

Ingredienser

Porsjoner 20
  • 25 g gjær
  • 25 g smør
  • 2 ½ dl melk
  • 1 dl kvarg naturell (f.eks Kesam)
  • 3 ss sukker
  • ½ ts salt
  • 1 stk egg
  • ca 10 dl hvetemel
  • Fyll
  • 75 g smør
  • 3 ss sukker
  • 1 ts malt kardemomme
  • Pynt
  • sukker

Fremgangsmåte

Smuldre gjæren i en bolle. Smelt smør. Tilsett melken og varm opp til 37 °C. Hell væsken over smuldret gjær i en bakebolle. Rør til gjæren er oppløst.

Tilsett kesam, sukker, salt og egg. Rør til alt er godt blandet. Arbeid inn det meste av melet med maskin eller for hånd til deigen slipper bakebollen og er smidig. Strø litt mel over deigen, dekk med plast og la deigen heve i ca 30 minutter på et lunt sted.

Elt deigen lett på bakebordet og del den i to deler. Kjevle hver del ut til et rektangel ca 30 x 35 cm.

Rør sammen smør, sukker og kardemomme til fyllet. Fordel fyllet på deigleivene.

Brett deigen dobbelt fra langsiden. Kjevle eller klapp deigen lett til. Skjær den i 1 ½ cm brede remser. Vri remsene om hverandre og form til kringler.

Legg dem på stekeplate med bakepapir. Stek kringlene midt i ovnen ved 250 °C i ca 10 minutter.

Dypp de nystekte kringlene straks i sukker. Rist forsiktig av løst sukker. La kringlene avkjøles på rist. 

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.