Hjem - Oppskrifter / Kaker/bakst / Gjærbakst/scones / Klippekrans
  • Klippekrans

Klippekrans

Gjærbakst har mange tilhengere, og en skikkelig kringle er virkelig stas til kaffen. Denne klippekransen har vi fylt med makronfyll.
Middels
Energi 310.8 kcal
Protein 8.8 g
Fett 12.5 g
Karbohydrater 39.7 g
Fiber 2.9 g
Kalsium 59.7 mg
Vitamin B2 0.2 mg
Vitamin B12 0.2 µg
Vitamin D 0.9 µg
Tilsatt sukker 5.0 g
Vitamin A 114.0 mg
Vitamin B1 0.4 mg
Vitamin B6 0.1 mg
Vitamin C 0.0 mg
Vitamin E 2.1 mg
Folat 74.1 µg
Fosfor 137.7 mg
Jern 0.9 mg
Kalium 0.2 mg
Kopper 0.1 mg
Magnesium 34.7 mg
Niacin 1.9 mg
Selen 3.3 µg
Sink 0.9 mg

Ingredienser

Porsjoner 10
  • 50 g gjær
  • 150 g smør
  • 5 dl helmelk
  • ½ ts salt
  • 1 dl sukker
  • 2 ts malt kardemomme
  • ca 850 g hvetemel
  • 1 stk til pensling egg
  • Fyll
  • 100 g mandler , skåldede
  • 50 g digestive kjeks eller kornmo
  • 1 dl sukker
  • 1 dl matfløte eller kremfløte

Fremgangsmåte

Smuldre gjær i en bolle. Smelt smøret, tilsett melken og varm væsken til den er fingervarm. Rør ut gjæren i litt av væsken.

Tilsett resten av væsken sammen med salt, sukker, kardemomme og nesten alt melet. Litt mel gjemmes til utbakingen. Arbeid deigen blank og smidig for hånd eller i maskin. Deigen skal heve i ca 30 minutter.

Ta deigen på et melet bakebord/benk og elt den godt til den er smidig. Deigen deles i to, eller man kan lage én stor krans.

Kjevl emnet ut til en stor avlang leiv (bredde ca 20 cm). 

Fyll
Mal mandlene og knus kjeksen, og rør det sammen med sukker og fløte.

Smør fyllet på leiven, og rull den sammen. Form den til en krans, og legg den med skjøten ned på en plate med bakepapir.

Skjær jevne snitt med en skarp kniv eller klipp jevne blad med en saks litt på skrått. Legg bladene ned mot bladets bakside, annen hver gang til høyre og venstre.

La kransen etterheve i ca 25 minutter, til dobbel størrelse. Pensle kransen med sammenvispet egg, og stek den nesten nederst i stekeovnen ved 225 °C i 15-20 minutter.

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.