Hjem - Oppskrifter / Kaker/bakst / Gjærbakst/scones / Landboller
  • Landboller

Landboller

Lag litt flate, store boller som er deilig å fylle med ost, skinke og tomat til en sandwich. Bollene egner seg godt til frysing. Hvis du ikke ønsker smaken av karve eller anis, kan krydderet sløyfes.
Middels
Energi 232.5 kcal
Protein 8.9 g
Fett 5.2 g
Karbohydrater 34.8 g
Fiber 4.3 g
Kalsium 63.9 mg
Vitamin B2 0.2 mg
Vitamin B12 0.1 µg
Vitamin D 0.0 µg
Tilsatt sukker 0.0 g
Vitamin A 14.5 mg
Vitamin B1 0.7 mg
Vitamin B6 0.1 mg
Vitamin C 0.1 mg
Vitamin E 1.0 mg
Folat 117.6 µg
Fosfor 177.7 mg
Jern 1.4 mg
Kalium 0.2 mg
Kopper 0.1 mg
Magnesium 39.9 mg
Niacin 3.3 mg
Selen 3.9 µg
Sink 1.2 mg

Ingredienser

Porsjoner 1
  • 50 g gjær
  • 5 dl kulturmelk
  • 2 ss rapsolje eller annen nøytral olje
  • 1 ½ ts salt
  • 1 ts anisfrø
  • 1 ts karve
  • 4 dl sammalt hvete, grov
  • ca 6 dl hvetemel

Fremgangsmåte

Smuldre gjæren i en bolle. Varm melken til 37 °C. Hell litt over gjæren og rør til den er oppløst.

Tilsett resten av melken, olje, salt, krydder, sammalt mel og det meste av hvetemelet. Arbeid deigen smidig med maskin eller for hånd til deigen slipper bakebollen og er smidig. Dryss litt mel over, dekk med plast og hev ca 1 time. Ta deigen opp på melet bakebord. Elt deigen lett og trill ut til en pølse. Del deigen i biter og trill til boller.

Legg bollene på bakepapir på stekeplate og klem de flate med hånden. Etterhev ca 30 minutter.

Pensle med vann og dryss med litt anis eller karve. Stek bollene midt i ovnen ved 200 °C i ca 20 minutter til de er gylne. Avkjøl bollene på rist.


1 porsjon gir ca 24 boller

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.