Hjem - Oppskrifter / Kaker/bakst / Gjærbakst/scones / Sammensatte vaniljeboller
  • Sammensatte vaniljeboller

Sammensatte vaniljeboller

Middels
Energi 227.6 kcal
Protein 7.4 g
Fett 7.2 g
Karbohydrater 32.8 g
Fiber 2.0 g
Kalsium 32.4 mg
Vitamin B2 0.2 mg
Vitamin B12 0.2 µg
Vitamin D 0.6 µg
Tilsatt sukker 5.6 g
Vitamin A 53.8 mg
Vitamin B1 0.5 mg
Vitamin B6 0.1 mg
Vitamin C 1.3 mg
Vitamin E 0.7 mg
Folat 87.3 µg
Fosfor 112.2 mg
Jern 0.7 mg
Kalium 0.1 mg
Kopper 0.1 mg
Magnesium 15.9 mg
Niacin 1.8 mg
Selen 3.1 µg
Sink 0.7 mg

Ingredienser

Porsjoner 20
  • 50 g gjær
  • 2 ½ dl melk
  • 75 g meierismør
  • 50 g sukker
  • revet skall av ½ stk sitron
  • 2 stk egg
  • ca. 500 g hvetemel
  • 1 ts bakepulver
  • fyll:
  • 5 dl ferdig vaniljekrem
  • pensling
  • 50 g meierismør , smeltet

Fremgangsmåte

Smuldre gjæren i bakebollen og rør den ut i litt av den lunkne melken.

Smelt smøret og bland det med resten av melken. Bland den lunkne melkeblandingen med gjæroppløsningen. Tilsett sukker, sitronskall og vispede egg. Sikt i mel og bakepulver og bland alt til en smidig deig. Dekk den godt til og la den heve til dobbel størrelse.

Elt deigen lett, og trill ut glatte boller. Lag en fordypning i dem og fyll med vaniljekrem. Klem deigen sammen rundt kremen og legg bollene med skjøten ned på papirkledd stekeplate. Etterhev bollene 15 minutter og pensle dem med smeltet smør.

 Stek bollene i stekeovn ved 200 grader i 15- 20 minutter.

Dryss på melis før servering.

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.