Hjem - Oppskrifter / Kaker/bakst / Gjærbakst/scones / Sukkerboller
  • Sukkerboller

Sukkerboller

Skal du lage bollene litt ekstra søte en gang, kan du gi dem et lite sukkerdryss som i denne oppskriften.
Middels
Energi 249.9 kcal
Protein 8.4 g
Fett 4.2 g
Karbohydrater 43.6 g
Fiber 2.3 g
Kalsium 53.9 mg
Vitamin B2 0.2 mg
Vitamin B12 0.2 µg
Vitamin D 0.3 µg
Tilsatt sukker 6.2 g
Vitamin A 46.1 mg
Vitamin B1 0.4 mg
Vitamin B6 0.1 mg
Vitamin C 0.1 mg
Vitamin E 0.6 mg
Folat 65.4 µg
Fosfor 123.8 mg
Jern 0.7 mg
Kalium 0.2 mg
Kopper 0.1 mg
Magnesium 22.1 mg
Niacin 1.7 mg
Selen 3.1 µg
Sink 0.8 mg

Ingredienser

Porsjoner 30
  • 1 pk gjær (50 g)
  • 50 g smør
  • 5 dl skummet melk
  • 1 beger kvarg naturell (f.eks Kesam) (3 dl)
  • 1 ½ dl sukker
  • ½ ts salt
  • 17 dl hvetemel
  • 1 dl rosiner
  • 1 stk egg , til pensling
  • Sukkerdryss

Fremgangsmåte

Smuldre gjær i en bolle. Smelt smør, tilsett melk og la det bli lunkent (37 °C). Rør ut gjæren i den lunkne væsken.

Tilsett kvarg, sukker, salt og mesteparten av melet. Arbeid deigen til den blir smidig og ikke klisser. La den heve på et lunt sted i ca 30 minutter.

Ha deigen på bakebordet og elt den godt. Elt rosinene inn i deigen. Del deigen i tre og trill pølser. Del hver lengde i ca 10 emner og trill boller.

Sett bollene på bakepapir eller en smurt plate. Settes på et lunt sted under plast og heving til dobbel størrelse i ca 20 - 30 minutter.

Pensles med egg, drysses med sukker og stekes i ovnen på 250 °C i 8 - 10 minutter.
Avkjøl på rist.

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.