Hjem - Oppskrifter / Kaker/bakst / Gjærbakst/scones / Totenkringler
  • Totenkringler

Totenkringler

Del disse i to og ha noe godt pålegg på - kjempegodt å ha med i matpakken.
Middels
Energi 325.1 kcal
Protein 8.4 g
Fett 11.1 g
Karbohydrater 46.7 g
Fiber 2.9 g
Kalsium 38.9 mg
Vitamin B2 0.3 mg
Vitamin B12 0.2 µg
Vitamin D 1.3 µg
Tilsatt sukker 11.6 g
Vitamin A 139.4 mg
Vitamin B1 0.6 mg
Vitamin B6 0.1 mg
Vitamin C 0.0 mg
Vitamin E 0.7 mg
Folat 119.6 µg
Fosfor 120.5 mg
Jern 0.8 mg
Kalium 0.2 mg
Kopper 0.1 mg
Magnesium 22.0 mg
Niacin 2.6 mg
Selen 3.1 µg
Sink 0.9 mg

Ingredienser

Porsjoner 80
  • 250 g smør
  • 5 dl melk
  • 100 g gjær
  • 250 g sukker
  • 1 kg hvetemel
  • 2 ts malt kardemomme
  • 1 ts hornsalt
  • 2 stk egg
  • Pensling:
  • 1 stk sammenvispet egg

Fremgangsmåte

Smelt halvparten av smøret og tilsett melken. Rør gjæren ut i lunken væske.

Rør inn sukkeret og bland inn mel til det er en svært løs deig. Tilsett kardemomme, hornsalt og egg. Bland godt og sett så deigen til heving i ca 1 time.

Rør inn resten av smøret (halvsmeltet) og tilsett mer mel til deigen nesten "slipper" bollen. Deigen skal fortsatt være løs. La den heve igjen i ca ½ time.

Del så deigen i ca 80 biter og trill hver bit til 15 cm lange pølser. Form hver pølse til en kringle og sett dem på smurt stekeovnsplate. Etterhev på platen.

Pensle kringlene to ganger, slik at de blir flotte og blanke, og stek dem i stekeovnen på midterste rille på 250 °C i ca 5 minutter.

Server gjerne totenkringlene lunkne.

 

 

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.