Hjem - Oppskrifter / Kaker/bakst / Gjærbakst/scones / Vegaboller
  • Vegaboller

Vegaboller

Dette er en variant av kanelsnurrene som tar seg festlig ut på kakefatet.
Middels
Energi 285.3 kcal
Protein 7.8 g
Fett 8.1 g
Karbohydrater 44.5 g
Fiber 2.4 g
Kalsium 52.1 mg
Vitamin B2 0.2 mg
Vitamin B12 0.1 µg
Vitamin D 0.8 µg
Tilsatt sukker 7.3 g
Vitamin A 95.8 mg
Vitamin B1 0.4 mg
Vitamin B6 0.1 mg
Vitamin C 0.1 mg
Vitamin E 0.5 mg
Folat 73.8 µg
Fosfor 112.9 mg
Jern 0.8 mg
Kalium 0.2 mg
Kopper 0.1 mg
Magnesium 23.2 mg
Niacin 6.1 mg
Selen 2.8 µg
Sink 0.8 mg

Ingredienser

Porsjoner 25
  • 25 g gjær
  • 75 g smør
  • 3 dl melk
  • ½ ts salt
  • ½ dl sukker
  • 1 ts malt kardemomme
  • 7 ½ dl hvetemel
  • Fyll
  • 75 g mykt smør
  • ¾ dl sukker
  • 1 ½ ts malt kanel
  • egg til pensling

Fremgangsmåte

Smuldre gjæren i en bakebolle. Smelt smør, tilsett melk og varm til 37 °C. Hell litt av væsken over gjæren og rør til den er oppløst.

Tilsett resten av væsken, salt, sukker, kardemomme og det meste av melet. Arbeid deigen smidig med maskin eller for hånd til deigen slipper bakebollen. Dryss på litt mel, dekk til med plast og hev i ca 40 minutter.

Bland ingrediensene til fyllet.

Elt deigen med litt mel på bakebordet. Kjevlde deigen ut til en rektangulær leiv, ca 30 x 70 cm.

Smør fyllet over deigen og rull sammen fra langsiden. Skjær i ca 3 cm brede biter. Trykk med skaftet på en bordkniv på midten av deigbiten, slik at det dannes en fordypning og bollen "åpner" seg i endene.

Bollene legges på bakepapir på stekeplate. Dekk til og etterhev i ca 30 minutter. Pensle med sammenpisket egg.

Stek bollene midt i ovn ved 225- 250 °C i ca 8 minutter. Avkjøl bollene på rist, gjerne tildekket.

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.