Hjem - Oppskrifter / Kaker/bakst / Gjærbakst/scones / Wienerbrød eller kringle
  • Wienerbrød eller kringle

Wienerbrød eller kringle

Selvom navnet skulle tilsi noe annet, lages faktisk wienerbrød mest i Skandinavia. På engelsk kalles det derfor også "danish pastry" (dansk bakverk).
Middels
Energi 430.9 kcal
Protein 10.4 g
Fett 24.0 g
Karbohydrater 41.4 g
Fiber 4.0 g
Kalsium 54.3 mg
Vitamin B2 0.4 mg
Vitamin B12 0.2 µg
Vitamin D 2.2 µg
Tilsatt sukker 13.3 g
Vitamin A 224.5 mg
Vitamin B1 0.5 mg
Vitamin B6 0.1 mg
Vitamin C 0.0 mg
Vitamin E 4.9 mg
Folat 105.2 µg
Fosfor 168.5 mg
Jern 1.3 mg
Kalium 0.2 mg
Kopper 0.2 mg
Magnesium 55.6 mg
Niacin 2.5 mg
Selen 3.9 µg
Sink 1.2 mg

Ingredienser

Porsjoner 8
  • 500 g hvetemel
  • 1 stk egg
  • 1 stk eggeplomme
  • 50 g gjær
  • 3 dl melk
  • 2 ss sukker
  • 250 g meierismør
  • Fyll:
  • 200 g mandler , malte
  • 150 g melis
  • 2 stk eggehvite
  • Pensling:
  • 1 stk eggeplomme
  • 2 ss melk

Fremgangsmåte

Rør ut gjær i egg og kald melk. Vei opp melet, ha i sukkeret og elt deigen lett.

Kjevle den ut til et rektangel. Høvle kaldt smør med ostehøvel, dekk 2/3 av langsiden og videre i tre fra kortsiden. Kjevle deigen ut igjen samtidig som smøret kjevles inn. Legg på resten av smøret og brett sammen på nytt. La deigen hvile litt så den ikke blir seig.

Kjevle deigen ut til en lang leiv. Bland mandler, melis og eggehvite. Fordel fyllet langs midten av deigen. Rull den sammen til en lang pølse og form den til kringle, eller skjær den i skiver til wienerbrød. Legg kringlen/wienerbrødene på smurt stekeplate og dekk til med plast. La det stå i kjøleskapet til neste dag.

Ta det ut på kjøkkenet og la det stå i romtemperatur til deigen er pent hevet. Bland sammen eggeplomme og melk, og pensle bakverket før steking. Stek Wienerbrødet i stekeovnen ved 225 °C i ca 15 minutter. Avkjøl på rist.

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.