Hjem - Oppskrifter / Kaker/bakst / Paier/terter / Epler i skjul
  • Epler i skjul

Epler i skjul

Imponer gjestene med nylaget terte til kaffen. Med butterdeig i fryseren og noen epler fra fruktfatet, er denne lekre terten laget i løpet av en halv time.
Middels
Energi 216.6 kcal
Protein 2.5 g
Fett 13.9 g
Karbohydrater 19.8 g
Fiber 1.9 g
Kalsium 22.6 mg
Vitamin B2 0.0 mg
Vitamin B12 0.1 µg
Vitamin D 1.5 µg
Tilsatt sukker 3.6 g
Vitamin A 196.4 mg
Vitamin B1 0.1 mg
Vitamin B6 0.0 mg
Vitamin C 5.9 mg
Vitamin E 0.8 mg
Folat 6.7 µg
Fosfor 44.1 mg
Jern 0.6 mg
Kalium 0.1 mg
Kopper 0.1 mg
Magnesium 10.9 mg
Niacin 6.0 mg
Selen 1.7 µg
Sink 0.2 mg

Ukobla ingrediens:
string(17) "revet muskatnøtt"

Ingredienser

Porsjoner 10
  • 400 g butterdeig
  • 600 g grønne eple (syrlige bakeepler)
  • 2 ss smør
  • 45 g brunt sukker
  • 1 ts revet sitronskall
  • 1 ss sitronsaft
  • 1 ts revet muskatnøtt
  • 1 ts malt kanel
  • 40 g rosiner
  • 1 stk sammenpisket egg

Fremgangsmåte

Legg fire plater med butterdeig til tining mellom bakepapir, med et kjøkkenhåndklede over.

Skrell eplene, fjern kjernehuset og kutt de i terninger (ca 1 x 1 cm). Smelt smør og sukker i en stekepanne, tilsett eplene, sitronskall og sitronsaft. La det surre på middels varme i ca 10 minutter under jevnlig omrøring til eplene er møre og væsken er tykk og sirupsaktig. Rør inn krydderet og rosinene. Avkjøles helt.

Forvarm ovnen til 220 ºC.

Kutt bort ca 2 mm av alle sidene på butterdeigsplatene. Legg langsidene på to og to butterdeigsplater sammen og trykk forsiktig kantene mot hverandre.

Kjevle ut en av de to sammensatte platene på bakepapir med litt mel på, til et rektangel på 18 x 25 cm. Overfør deigplaten på bakepapiret til et stekebrett. Fordel epleblandingen over deigen, men la det stå igjen en kant på 2 cm rundt hele.

Kjevle ut den andre delen på et bakepapir med litt mel på, til samme størrelse som den første butterdeigen. Lag snitt på tvers av deigen med ca 1,5 cm mellomrom. Men la en kant på ca 2 cm stå fri hele veien rundt. Pensle kantene på den deigen hvor epleblandingen ligger, med sammenpisket egg, Legg så deigen du har snittet i over epleblandingen og press kantene sammen med en gaffel.

Skjær av overflødig deig i kantene. Skyv sidene av deigen litt opp med en kniv, så den hever seg under stekingen. Smør overflaten med lettpisket egg. Stekes i 20 - 25 minutter midt i ovnen til deigen er hevet og gyllen.

Epler i skjul serveres lun med vanilje kesam eller vanilje yoghurt smakstilsatt med litt kanel.

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.