Hjem - Oppskrifter / Kaker/bakst / Paier/terter / Epleterte
  • Epleterte

Epleterte

En enkel og smakfull terte som kan lages i flere etapper. Serveres lun med vanilje eller vaniljekesam smakssatt med litt kanel.
Middels
Energi 289.1 kcal
Protein 4.4 g
Fett 17.8 g
Karbohydrater 26.3 g
Fiber 1.6 g
Kalsium 21.2 mg
Vitamin B2 0.1 mg
Vitamin B12 0.2 µg
Vitamin D 1.7 µg
Tilsatt sukker 4.7 g
Vitamin A 243.4 mg
Vitamin B1 0.1 mg
Vitamin B6 0.0 mg
Vitamin C 2.9 mg
Vitamin E 1.1 mg
Folat 10.8 µg
Fosfor 66.1 mg
Jern 0.5 mg
Kalium 0.1 mg
Kopper 0.1 mg
Magnesium 11.9 mg
Niacin 0.4 mg
Selen 2.9 µg
Sink 0.4 mg

Ingredienser

Porsjoner 12
  • 185 g hvetemel
  • 100 g kaldt smør
  • 2 ss kaldt vann (2,5 ss)
  • 2 stk store eple
  • 2 ss sukker
  • 1 stk egg
  • 2 ss sukker
  • 1 dl kremfløte
  • 1 ss søt lys likør

Fremgangsmåte

Ha hvetemel, smør i tynne skiver (bruk en ostehøvel) og 2 ss vann i en foodprosessor og kjør deigen i ca 10 - 15 sekunder til den får en finkornet konsistens. Får du den ikke samlet må du tilsette ½ ss vann ekstra. Press deigen forsiktig sammen, til en flat runding. Har du ikke foodprosessor tilsetter du melet i en bolle og gnir inn smøret med fingertuppene til det blir en smulet masse. Lag en grop i midten og hell i vannet. Bland med en kniv til deigen kan samles. Legg deigen i en plastpose og sett den kaldt i minimum 15 minutter. Legg bakepapir med litt mel på både over og under deigen, og kjevle den ut til den kan dekke både bunn og kanter på en 26 cm terteform. Fjern det øverste laget med bakepapir og vend deigen forsiktig over i formen og trykk deigen forsiktig inn mot formens kanter. Sett deigen kaldt i 15 minutter. Forvarm ovnen til 190 ºC. Renskjær kantene med en skarp kniv og prikk den med en gaffel. Stek tertebunnen i 10 minutter til den er gjennomstekt.

 

Skrell eplene og fjern kjernehusene. Del eplene i to før de skjæres i tynne skiver. Legg dem lett overlappet i et spiralmønster i tertebunnen. Dryss over 2 ss sukker og stek i 15 minutter. Mens terten stekes piskes egg, sukker, kremfløte og likør sammen. Hell blandingen over eplene og stek videre i ca 30 minutter. Den er ferdig når eggemassen har stivnet og fått en gylden farge.

 

Server terten varm med vaniljeyoghurt eller vaniljekesam smakssatt med litt kanel.

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.