Hjem - Oppskrifter / Kaker/bakst / Paier/terter / Sachertorte - en klassisk bombe
  • Sachertorte - en klassisk bombe

Sachertorte - en klassisk bombe

Det hele begynte i 1832. Da ble kjøkkensjefen på Hotel Sacher i Wien bedt om å lage noe helt spesielt godt av Wenzel Clemens, fyrst av Metternich.

Vanskelig
Energi 342.8 kcal
Protein 5.3 g
Fett 18.3 g
Karbohydrater 38.3 g
Fiber 2.0 g
Kalsium 46.5 mg
Vitamin B2 0.2 mg
Vitamin B12 0.4 µg
Vitamin D 1.3 µg
Tilsatt sukker 30.5 g
Vitamin A 115.7 mg
Vitamin B1 0.1 mg
Vitamin B6 0.1 mg
Vitamin C 1.3 mg
Vitamin E 2.9 mg
Folat 13.6 µg
Fosfor 142.4 mg
Jern 1.4 mg
Kalium 0.2 mg
Kopper 0.2 mg
Magnesium 43.3 mg
Niacin 0.6 mg
Selen 3.0 µg
Sink 0.8 mg

Ingredienser

Porsjoner 8
  • bunn:
  • 125 g meierismør
  • 125 g sukker
  • 4 stk eggeplomme
  • 100 g kokesjokolade
  • 125 g hvetemel
  • 2 ts bakepulver
  • 50 g mandler , malte
  • 4 stk eggehvite
  • fyll og pynt:
  • 400 g hermetiske aprikoser
  • 200 g marsipan
  • glasur:
  • 4 ss kokosfett (delfiafett) , smeltet
  • 2 plate kokesjokolade
  • 50 g melis
  • ½ ss pulverkaffe

Fremgangsmåte

Rør romtemperert smør og sukker til en luftig krem. Bland eggeplommene forsiktig i smørkremen. Tilsett revet sjokolade, mel, bakepulver og mandler.Rør tilslutt i stivvispede eggehviter. Hell røren i en smurt form og stek den.


Mos aprikosene i foodprocessor. Del kaken i to eller tre lag og dynk bunnene med saft fra aprikosboksen. Bre aprikosmos over kakebunnene og legg på topplaget.

 

Kjevle halvparten av marsipanen til en rund leiv som dekker hele kaken og bre den lett og pent over kaken.

 

La sjokoladebitene smelte i det varme fettet og tilsett melis og kaffepulver. Rør til blandingen er jevn og glatt. Avkjøl litt og bre glasuren over hele kaken og la den stivne i kjøleskapet.

 

Bruk resten av marsipanen til å pynte kaken med. Vi har laget kant rundt kaken av tynne skiver marsipan som er rullet til en pølse. Bokstavene er også laget av marsipan, men her kan vi også sprøyte på krem.


En bolle vispet kremfløte er godt ved siden av en slik søt kake.

 

Rund kakeform, 24 cm i diameter (til en kake på 8-10 porsjoner).
I stekeovnen ved 175 grader i ca. 45 minutter.

 

Dette er en av klassikerne blant sjokoladekaker. Er man på besøk i Østerrike, er et besøk i ett av de mange konditoriene obligatorisk. Nettopp for å spise deres Sachertorte. "De lærde" strides imidlertid litt om enkelthetene i oppskriften, men utgangspunktet er alltid en sjokoladekakebunn. Noen vil ha smeltet sjokolade, andre vil ha revet sjokolade. Noen vil ha sukker andre vil ha melis. Mange sløyfer også mandler i bunnen, men pynter kaken med hele mandler istedenfor. Sjokoladebunnen blir alltid fylt med aprikos, enten som marmelade eller moste hermetiske frukter. Den fylte Sachertorten overstrykes alltid av en sjokoladeglasur. Noen vil i tillegg ha et lag marsipan under glasuren.

Omstendighetene ville ha det slik at kjøkkensjefen var syk den dagen. Derfor ble det den 16 år gamle lærlingen Franz Sacher som fikk oppgaven. Og unge Sacher klarte det med glans. Han laget en saftig sjokoladekake med et tynt lag aprikosmarmelade over og så et tykt lag sjokoladeglasur på toppen. Dette var begynnelsen til kanskje en av verdens mest berømte kaker.

 

 

Oppskriften er hemmelig

Den håndskrevne orginaloppskriften på Sachertorte ligger innelåst i safen på Hotel Sacher i Wien. Det er bare på dette stedet at man kan nyte den originale versjonen. Derfor strømmer det hele tiden til med tusenvis av turister som vil oppleve å nyte smaken av den orginale Sachertorten. 

 

En virkelig klassiker

Sachertorte er en av klassikerne blant sjokoladekaker. Er man på besøk i Østerrike, er et besøk i ett av de mange konditoriene obligatorisk - selv om man ikke får originalen. 

Originaloppskriften er altså hemmelig, men konditorer over hele verden - og spesielt i Østerrike - har forsøkt å kopiere Sachertorten. Det har gitt mange fremgangsmåter, varianter og smaksopplevelser.

 

Selv om "de lærde" strides litt om enkelthetene i oppskriften, er utgangspunktet alltid en sjokoladekakebunn. Noen vil ha smeltet sjokolade, andre vil ha revet sjokolade. Noen vil ha sukker, andre vil ha melis. Mange sløyfer også mandler i bunnen, men pynter kaken med hele mandler istedenfor. Sjokoladebunnen blir alltid fylt med aprikos, enten som marmelade eller moste hermetiske frukter. Den fylte Sachertorten overstrykes alltid av en sjokoladeglasur. Noen vil i tillegg ha et lag marsipan under glasuren. Marsipanlaget gjør at sjokladelaget blir lettere å få helt glatt og blankt. Dette er imidlertid ikke tillatt på den ekte kaken som Hotel Sacher lager.

 

Her er en meget god variant som garantert skaper begeistring.

 

 

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.