Hjem - Oppskrifter / Kaker/bakst / Paier/terter / Solbærterte
  • Solbærterte

Solbærterte

Solbær smaker nydelig i pai. I denne har paibunnen litt crème fraîche, noe som gir bunnen en herlig og frisk smak.
Middels
Energi 326.6 kcal
Protein 4.0 g
Fett 24.3 g
Karbohydrater 22.2 g
Fiber 1.5 g
Kalsium 54.7 mg
Vitamin B2 0.2 mg
Vitamin B12 0.6 µg
Vitamin D 1.8 µg
Tilsatt sukker 8.9 g
Vitamin A 334.7 mg
Vitamin B1 0.1 mg
Vitamin B6 0.1 mg
Vitamin C 31.4 mg
Vitamin E 2.0 mg
Folat 17.2 µg
Fosfor 98.7 mg
Jern 0.8 mg
Kalium 0.1 mg
Kopper 0.1 mg
Magnesium 13.0 mg
Niacin 0.3 mg
Selen 3.8 µg
Sink 0.5 mg

Ingredienser

12 porsjoner
  • 100 g smør
  • 150 g hvetemel
  • 2 ss sukker
  • ½ dl crème fraîche orginal, 35 %
  • Fyll:
  • 1 stk vaniljestang
  • 4 dl crème fraîche orginal, 35 %
  • 4 stk eggeplomme
  • 1 dl sukker
  • 4 dl solbær

Fremgangsmåte

Smøret smuldres i melet. Tilsett sukker og crème fraîche og elt deigen lett sammen. Deigen legges i kjøleskapet i ca 1 time. 

Deigen kjevles ut til en rund leiv. Kle en paiform (25 cm) med deigen. Sett paiformen i fryseren i ca 10 minutter. Stikk paiskallet med en gaffel (for å hindre luftbobler) og forstek paiskallet i forvarmet ovn på 225 °C i ca 10 minutter.

Del vaniljestangen, og skrap ut frøene. Bland frøene sammen med crème fraîche.

Rør sammen crème fraîche, egg, sukker og 2/3 av solbærene. Fordel resten av solbærene på toppen av fyllet. Paien stekes i ca 30 minutter på 225 °C, til paien får en gyllen farge.

Paien serveres lun eller kald. Gjerne med vaniljeis eller krem.

Solbærene kan gjerne byttes ut med rips eller blåbær.

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.