Hjem - Oppskrifter / Kaker/bakst / Sjokoladekaker / Brownies
  • Brownies

Brownies

Det sies at beskrivelsen "brownie" på denne mektige sjokoladekaken ble først brukt i USA i 1896 i kokeboken 'Boston Cooking-School Cook Book'. Navnet brownies kommer både av fargen (brown = brun) og av historier om mytiske nisser og feer (kalt "brownie/brounie") som var populære på den tiden.
Middels
Energi 366.5 kcal
Protein 3.4 g
Fett 9.0 g
Karbohydrater 67.4 g
Fiber 0.9 g
Kalsium 14.9 mg
Vitamin B2 0.1 mg
Vitamin B12 0.3 µg
Vitamin D 1.3 µg
Tilsatt sukker 57.9 g
Vitamin A 124.9 mg
Vitamin B1 0.1 mg
Vitamin B6 0.0 mg
Vitamin C 2.3 mg
Vitamin E 0.9 mg
Folat 13.0 µg
Fosfor 80.5 mg
Jern 0.7 mg
Kalium 0.1 mg
Kopper 0.1 mg
Magnesium 17.7 mg
Niacin 0.2 mg
Selen 2.9 µg
Sink 0.5 mg

Ingredienser

10 porsjoner
  • 125 g meierismør
  • 250 g sukker
  • 3 stk egg
  • 160 g hvetemel
  • 1 ts vaniljesukker
  • 1 ts bakepulver
  • 1 dl appelsinjuice
  • 3 ss kakaopulver
  • Glasur (kan sløyfes):
  • 6 dl melis
  • 8 ss meierismør
  • 2 ½ ts vaniljesukker
  • 2 ss kakaopulver

Fremgangsmåte

Rør meierismør og sukker lyst og luftig. Ha i ett egg av gangen og rør godt.

Bland i de øvrige ingrediensene.

Ha blandingen i en liten langpanne (til en kake på 10 - 12 porsjoner). Stek kaken i stekeovn ved 200 °C i ca 20 - 30 minutter. Avkjøl på rist.

Kaken kan eventuelt dekkes med glasur eller drysses med lyst sjokoladepulver.

 

 

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.