Hjem - Oppskrifter / Kaker/bakst / Småkaker / Fattigmann
  • Fattigmann

Fattigmann

Mange lurer kanskje på hvorfor man skal bake syv slag til jul. Selvom dette ikke er fullstendig avklart er ihvertfall Hanna Winsnes og hennes bok 'Lærebog i de forskellige grene af husholdningen', utgitt i 1845 som Norges første kokebok, noe av grunnen til at vi har denne koselige tradisjonen.
Vanskelig
Energi 666.5 kcal
Protein 3.7 g
Fett 63.8 g
Karbohydrater 17.9 g
Fiber 0.6 g
Kalsium 16.2 mg
Vitamin B2 0.1 mg
Vitamin B12 0.5 µg
Vitamin D 0.8 µg
Tilsatt sukker 4.8 g
Vitamin A 58.7 mg
Vitamin B1 0.1 mg
Vitamin B6 0.0 mg
Vitamin C 0.0 mg
Vitamin E 1.5 mg
Folat 14.0 µg
Fosfor 68.4 mg
Jern 0.6 mg
Kalium 0.0 mg
Kopper 0.0 mg
Magnesium 7.8 mg
Niacin 0.3 mg
Selen 3.9 µg
Sink 0.5 mg

Ingredienser

Porsjoner 1
  • 2 stk egg
  • 4 stk eggeplomme
  • 80 g sukker
  • 5 ss kremfløte
  • ½ ts malt kardemomme
  • 2 ss konjakk
  • ca 300 g hvetemel
  • 1 kg smult (til steking)

Fremgangsmåte

Pisk eggedosis av egg, eggeplommer og sukker. 

Visp kremfløten til luftig krem og bland den forsiktig inn i eggedosisen sammen med konjakken.

Bland kardemomme i litt av hvetemelet og sikt det inn i deigen. Sikt inn resten av hvetemelet. Jobb så lite med deigen som mulig, og sett den kaldt til neste dag.

Kjevl ut tynne leiver, små porsjoner om gangen. Skjær snipper (som til sirupsnipper) med en bakkelsspore. Midt i snippen skjæres et snitt på langs, og man trekker forsiktig den ene enden på snippen igjennom hullet.

Kakene stekes lysebrune i smult, og avkjøles på rist.

1 porsjon gir ca 40 fattigmenn

 

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.