Hjem - Oppskrifter / Kaker/bakst / Småkaker / Hjortetakk
  • Hjortetakk

Hjortetakk

Hjortetakk ligner smultringer, men er fastere og sprøere og har i tillegg "takker".
Middels
Energi 600.1 kcal
Protein 4.3 g
Fett 50.4 g
Karbohydrater 30.4 g
Fiber 0.9 g
Kalsium 10.9 mg
Vitamin B2 0.1 mg
Vitamin B12 0.2 µg
Vitamin D 0.9 µg
Tilsatt sukker 11.1 g
Vitamin A 84.1 mg
Vitamin B1 0.1 mg
Vitamin B6 0.0 mg
Vitamin C 0.0 mg
Vitamin E 1.1 mg
Folat 11.6 µg
Fosfor 60.6 mg
Jern 0.6 mg
Kalium 0.1 mg
Kopper 0.0 mg
Magnesium 10.4 mg
Niacin 0.4 mg
Selen 3.3 µg
Sink 0.4 mg

Ingredienser

Porsjoner 30
  • 4 stk egg
  • 250 g sukker
  • 125 g meierismør
  • ½ dl konjakk
  • 1 ts hornsalt
  • 1 ts malt kardemomme
  • ca 600 g hvetemel
  • Til smultkoking
  • ca 1 kg smult eller nøytral olje (f. eks rapsolje)

Fremgangsmåte

Visp eggedosis av egg og sukker.

Smelt smøret og bland i eggedosisen sammen med konjakk.

Bland hornsalt og kardemomme i halvparten av melet og rør blandingen i eggedosisen.

Rør inn litt mer mel om nødvendig. La deigen stå tildekket og kaldt til neste dag.

Bruk resten av melet til utbaking, litt om gangen. Arbeid med litt deig om gangen og form den til fingertykke ringer.

Skjær tre skråhakk i hver kake og kok dem gyllebrune i varm smult. Sjekk at smulten er varm nok ved å stikke en trepinne ned i gryten. Når det freser rundt pinnen kan kakene legges i. Pass på at smulten ikke blir for varm under kokingen.

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.