Hjem - Oppskrifter / Kaker/bakst / Småkaker / Hvite kakemenn og -koner
  • Hvite kakemenn og -koner

Hvite kakemenn og -koner

Lyst til å lage noe nytt og spennende til jul? Prøv hvite "pepperkaker", også kalt spekulasi.
Enkel
Energi 345.4 kcal
Protein 7.8 g
Fett 6.3 g
Karbohydrater 63.4 g
Fiber 2.2 g
Kalsium 26.3 mg
Vitamin B2 0.0 mg
Vitamin B12 0.1 µg
Vitamin D 0.6 µg
Tilsatt sukker 17.2 g
Vitamin A 73.7 mg
Vitamin B1 0.2 mg
Vitamin B6 0.1 mg
Vitamin C 0.0 mg
Vitamin E 0.6 mg
Folat 12.2 µg
Fosfor 97.3 mg
Jern 0.8 mg
Kalium 0.1 mg
Kopper 0.1 mg
Magnesium 23.3 mg
Niacin 1.0 mg
Selen 3.3 µg
Sink 0.6 mg

Ingredienser

Porsjoner 1
  • 100 g meierismør , smeltet
  • 3 dl sukker
  • 2 dl melk
  • 1 l hvetemel
  • 1 ts hornsalt

Fremgangsmåte

Rør sammen avkjølt smør, sukker, melk og halparten av hvetemelet blandet med hornsalt. Tilsett mer mel til deigen er passe tykk. Dekk deigen med plast og la den stå kaldt, gjerne natten over.

Kjevle deigen til en leiv, ca ½ cm tykk. Trykk ut figurer, og stek i stekeovnen ved 175 °C i ca 7 minutter. De skal ikke bli gylne.

La kakene avkjøles og tørke helt før de dekoreres med konditorfarge.


  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.