Hjem - Oppskrifter / Kaker/bakst / Småkaker / Jødekaker
  • Jødekaker

Jødekaker

Disse småkakene har sefardisk opphav (retning av jødedommen utviklet i mellomalderens Spania og Portugal) og bakes som oftest til jul her i Norge.
Middels
Energi 464.3 kcal
Protein 7.2 g
Fett 26.6 g
Karbohydrater 48.8 g
Fiber 2.0 g
Kalsium 41.8 mg
Vitamin B2 0.1 mg
Vitamin B12 0.3 µg
Vitamin D 3.2 µg
Tilsatt sukker 18.3 g
Vitamin A 327.6 mg
Vitamin B1 0.1 mg
Vitamin B6 0.1 mg
Vitamin C 0.3 mg
Vitamin E 2.8 mg
Folat 17.3 µg
Fosfor 112.6 mg
Jern 1.4 mg
Kalium 0.1 mg
Kopper 0.1 mg
Magnesium 29.8 mg
Niacin 14.8 mg
Selen 4.0 µg
Sink 0.7 mg

Ingredienser

Porsjoner 1
  • 375 g hvetemel
  • ½ ts hornsalt
  • 250 g smør
  • 125 g sukker
  • 1 stk eggeplomme
  • 1 stk sammenvispet egg
  • 50 g hakket mandler
  • 3 ss perlesukker
  • 1 ss malt kanel

Fremgangsmåte

Bland mel og hornsalt godt. Smuldre smøret i, og elt deigen lett sammen med sukker og eggeplomme.

Deigen er enklere å kjevle ut hvis den får hvile i kjøleskapet i noen timer.

Kjevl ut deigen tynt, ca 2 mm tykk, og stikk ut runde kaker. Bruk gjerne et glass.

Legg kakene på en stekeplate med bakepapir. Pensle kakene med sammenvispet egg, og dryss over en blanding av mandler, perlesukker og kanel. Stek kakene på 175 °C i ca 10 minutter.

 

1 porsjon gir ca 30 jødekaker

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.