Hjem - Oppskrifter / Kaker/bakst / Småkaker / Sirupssnipper
  • Sirupssnipper

Sirupssnipper

Selvom det ikke er en fast tradisjon på hvilke syv sorter kaker som skal bakes til jul, er det noen slag som går igjen i de fleste husholdninger - sirupssnipper er en av disse.
Vanskelig
Energi 417.6 kcal
Protein 8.6 g
Fett 19.6 g
Karbohydrater 50.0 g
Fiber 3.3 g
Kalsium 70.3 mg
Vitamin B2 0.2 mg
Vitamin B12 0.2 µg
Vitamin D 1.3 µg
Tilsatt sukker 20.9 g
Vitamin A 159.8 mg
Vitamin B1 0.1 mg
Vitamin B6 0.1 mg
Vitamin C 0.0 mg
Vitamin E 5.0 mg
Folat 19.2 µg
Fosfor 150.9 mg
Jern 1.3 mg
Kalium 0.2 mg
Kopper 2.3 mg
Magnesium 61.4 mg
Niacin 1.1 mg
Selen 3.7 µg
Sink 1.0 mg

Ingredienser

Porsjoner 1
  • 100 g mørk sirup
  • 60 g sukker
  • ½ dl kremfløte
  • 60 g smør
  • 1 stk eggeplomme
  • 250 g hvetemel
  • ¼ ts malt ingefær
  • ½ ts pepper
  • ¾ ts natron
  • 100 g skåldede mandler

Fremgangsmåte

Kok opp sirup, sukker og fløte. Hell blandingen over smøret og rør til smøret er smeltet. Avkjøl blandingen til den er lunken og ha deretter i eggeplommen.

Sikt litt av melet sammen med krydderet og natron. Bland det i røren. Sikt mer mel i røren til deigen er såpass fast at den kan eltes jevn. Dekk til deigen, og la den stå kaldt til neste dag.

Ta små emner av deigen, og kjevl til ganske tynne leiver. Ikke bruk for mye mel til utbakingen. Løst mel på leiven gjør kakene grå.

Skjær ut snipper med en bakkelsspore. En halv skåldet mandel setter en ekstra spiss på snippene.

Legg kakene med snittflaten ned like før stekingen.

Legg kakene på en stekeplate; smurt eller med bakepapir. Stek snippene lysebrune ved 180 °C i 8 - 10 minutter. Avkjøl på rist.

Oppbevar kakene i en tørr boks.

1 porsjon gir ca 40 sirupssnipper

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.