Hjem - Oppskrifter / Kaker/bakst / Småkaker / Sjokoladekjeks med marsipan
  • Sjokoladekjeks med marsipan

Sjokoladekjeks med marsipan

Her har du en fin oppskrift på småkaker som du enten kan gi bort i gave eller ha i kremmerhus som du henger på juletreet.
Middels
Energi 445.8 kcal
Protein 7.1 g
Fett 21.5 g
Karbohydrater 54.4 g
Fiber 3.2 g
Kalsium 63.3 mg
Vitamin B2 0.1 mg
Vitamin B12 0.1 µg
Vitamin D 1.9 µg
Tilsatt sukker 31.2 g
Vitamin A 202.7 mg
Vitamin B1 0.1 mg
Vitamin B6 0.0 mg
Vitamin C 0.0 mg
Vitamin E 2.0 mg
Folat 14.4 µg
Fosfor 137.5 mg
Jern 1.8 mg
Kalium 0.4 mg
Kopper 0.4 mg
Magnesium 67.4 mg
Niacin 0.8 mg
Selen 2.6 µg
Sink 1.2 mg

Ingredienser

Porsjoner 1
  • 200 g mykt smør
  • 2 ½ dl brunt sukker
  • 1 stk egg
  • 6 dl hvetemel
  • 4 ss kakaopulver
  • 200 g marsipan
  • 120 g lys kokesjokolade

Fremgangsmåte

Forvarm ovnen til 190 °C. Smør to stekebrett.

Rør smør og sukker hvitt i en bolle. Tilsett egg og pisk blandingen sammen.

Sikt mel og kakao i røren. Bland deigen sammen med en treskje, og deretter med rene hender. Elt sammen til en løs deig.

Kjevle ut ca halvparten av deigen på en lett melstrødd arbeidsplate. Tykkelsen skal være ca 5 mm (tenk pepperkaker).

Bruk en 5 cm stor utstikker. Et lite glass kan også gjøre nytten. Stikk ut rundinger og kjevle ut deigen etter behov inntil du har ca 36 rundinger.

Del marsipanen i 36 like store biter.

Trill marsipanbitene til kuler, trykk dem lett flate og legg én på hver deigrunding.

Kjevl ut resten av deigen, stikk ut flere rundinger og legg dem på marsipanen. Trykk deigen godt langs kanten.

Stek småkakene i ca 10 minutter eller inntil de har hevet seg og begynner å sprekke i overflaten. Avkjøles på stekebrettet i noen minutter og avkjøles videre på rist.

Smelt sjokoladen over vannbad. Ha den i en sprøytepose, og sprøyt raskt et mønster på kakene.

 

1 porsjon gir ca 35 kjeks

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.