Hjem - Oppskrifter / Kaker/bakst / Småkaker / Strull
  • Strull

Strull

Strull er en av de gamle julekakene som stekes i kromkakejern. Skjør og sprø med en syrlig smak av rømme. Passer utmerket til multekremen eller på kakebordet. 

Middels
Energi 320.5 kcal
Protein 3.7 g
Fett 18.7 g
Karbohydrater 34.3 g
Fiber 0.8 g
Kalsium 44.0 mg
Vitamin B2 0.1 mg
Vitamin B12 0.1 µg
Vitamin D 0.1 µg
Tilsatt sukker 17.5 g
Vitamin A 247.5 mg
Vitamin B1 0.1 mg
Vitamin B6 0.0 mg
Vitamin C 0.0 mg
Vitamin E 0.6 mg
Folat 5.9 µg
Fosfor 55.6 mg
Jern 0.3 mg
Kalium 0.1 mg
Kopper 0.0 mg
Magnesium 10.2 mg
Niacin 0.3 mg
Selen 1.6 µg
Sink 0.3 mg

Ingredienser

Porsjoner 1
1 porsjon gir 30 stk
  • 3 dl seterrømme eller fløte (eller en kombinasjon av disse)
  • 100 g sukker
  • ca 120 g hvetemel
  • ½ ts malt kardemomme
  • ½ dl vann

Fremgangsmåte

Visp sammen fløte/rømme og sukker, og rør inn hvetemel, kardemomme og vann. La røren svelle i ca 30 minutter.

Legg en stor teskje røre midt på krumkakejern og stek løvtynne strull. Rull dem straks rundt en pinne rett fra jernet. Pass fingertuppene for det er litt varmt!


Avkjøles på rist og oppbevares i tett boks eller i fryseboksen.

1 porsjon gir ca 30 struller

Tips:
Til strull skal røren være ganske tynn, slik at kakene blir tynne og knasende sprø. Rull den mørkeste siden ut, ellers kan kakene se grå ut. Disse kakene kan også formes over en kopp og bli skål for julens kremdesserter. Kakene skal være lett tynne og blondeaktige.

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.