Hjem - Oppskrifter / Kaker/bakst / Tradisjonsbakst / Flatbrød fra Hadeland
  • Flatbrød fra Hadeland

Flatbrød fra Hadeland

Her er det bare å følge diktet til Torill Braaum fra Brandbu på Hadeland og lage ditt eget hjemmebakte flatbrød!
Vanskelig
Energi 121.2 kcal
Protein 2.9 g
Fett 1.9 g
Karbohydrater 22.1 g
Fiber 2.1 g
Kalsium 12.0 mg
Vitamin B2 0.0 mg
Vitamin B12 0.0 µg
Vitamin D 0.0 µg
Tilsatt sukker 0.0 g
Vitamin A 21.4 mg
Vitamin B1 0.1 mg
Vitamin B6 0.2 mg
Vitamin C 11.8 mg
Vitamin E 0.2 mg
Folat 19.9 µg
Fosfor 64.2 mg
Jern 0.5 mg
Kalium 0.4 mg
Kopper 0.1 mg
Magnesium 35.6 mg
Niacin 1.6 mg
Selen 0.6 µg
Sink 0.4 mg

Ingredienser

Porsjoner 8
  • 1.8 kg kokt potet
  • 2 ts salt
  • 4 dl hvetemel
  • 6 ss kremfløte

Fremgangsmåte

Utbakingsmel:
Byggmel
Hvetemel sammalt grovt
Rugmel
Hvetemel
Evt. litt sukker

Samme framgangsmåte som til lefse.

Her skal takka være på middels varme, da flatbrød skal stekes langsomt.

Her på Hadeland vi tradisjonene følger tro,
lager hembaka lefse så inderlig god.
Lefse til hverdag, lefse til fest,
med lefse i huset du kan ta imot uventet gjest.

Hadeland som er et lite "potitland",
du får potet av beste stand.
Kerrs Pink er poteten jeg liker godt,
bakingen går så strykende flott.

På rim jeg nå tar min framgangsmåte,
om du ikke får det til i førsten du skal ei gråte.
Øvelse gjør mester, du gir ikke opp
etter en stund er bakverket ditt helt topp.

Poteten med skall jeg koker så passe,
skreller den og maler med salt til en fin masse.
Skal jeg gjøre meg skikkelig føre
jeg massen to ganger gjennom kvernen kan kjøre.

Stor mixer er fint å ha,
da den eltinga for meg kan ta.
Potetmasse, mel og fløte jeg i mixerbollen har,
etter to minutters elting lefsedeigen så er klar.

I bakerommet står takka varm,
jeg så stiller med skaut og forkle rundt min barm.
Fra lefseemne til potetleiv er tida kort,
lefsehaugen vokser fort.

Når jeg i bakinga må ha en hvile stopp,
kaffekopp og nystekt lefse smaker godt.
Mann og unger vil også smake
på mor sin nystekte lefsekake.
(Torill Braaum, Brandbu)

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.