• Lefser

Lefser

Lefser passer godt som blant annet ettermiddagskos.
Middels
Energi 407.2 kcal
Protein 6.3 g
Fett 23.6 g
Karbohydrater 41.8 g
Fiber 1.7 g
Kalsium 41.6 mg
Vitamin B2 0.1 mg
Vitamin B12 0.1 µg
Vitamin D 1.6 µg
Tilsatt sukker 5.4 g
Vitamin A 312.7 mg
Vitamin B1 0.1 mg
Vitamin B6 0.0 mg
Vitamin C 0.3 mg
Vitamin E 0.9 mg
Folat 10.2 µg
Fosfor 84.1 mg
Jern 0.9 mg
Kalium 0.1 mg
Kopper 0.1 mg
Magnesium 18.9 mg
Niacin 10.1 mg
Selen 2.8 µg
Sink 0.5 mg

Ingredienser

Porsjoner 1
1 porsjon gir 12 stk
  • 5 dl seterrømme
  • 350 g sukker
  • 125 g meierismør
  • 2 ts hornsalt
  • 2 ts malt kardemomme
  • ca 800 g hvetemel
  • 250 g meierismør
  • 6 ss sukker
  • 6 ts malt kanel

Fremgangsmåte

Bland rømme og sukker. Rør i smeltet, avkjølt smør. Bland hornsalt, kardemomme og det meste av melet og rør blandingen i røren. La deigen stå kaldt i ca 2 timer.

Del den i 12 deler og kjevle hver del til runde leiver. Dryss litt mel på stekeplaten, og legg på lefsene og stek dem i stekeovnen ved 200 °C i ca 8 minutter. Lefsene skal være lyst gylne. Avkjøl lefsene hver for seg.

Bland romtemperert smør, sukker og kanel. Smør fyllet på de avkjølte lefsene, og legg sammen to og to med smørsiden inn. Skjær de fylte lefsene i passe store snipper.

 

 

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.