Hjem - Oppskrifter / Kaker/bakst / Tradisjonsbakst / Mormors sveler
  • Mormors sveler

Mormors sveler

Gode som formiddagsmat eller til dessert.
Karbohydrater Proteiner Fett Se Næringsinnhold Middels
Energi 210.1 kcal
Protein 6.1 g
Fett 7.3 g
Karbohydrater 29.9 g
Fiber 0.8 g
Kalsium 65.4 mg
Vitamin B2 0.2 mg
Vitamin B12 0.5 µg
Vitamin D 1.0 µg
Tilsatt sukker 11.4 g
Vitamin A 99.8 mg
Vitamin B1 0.1 mg
Vitamin B6 0.1 mg
Vitamin C 0.0 mg
Vitamin E 1.1 mg
Folat 19.6 µg
Fosfor 109.1 mg
Jern 0.7 mg
Kalium 0.1 mg
Kopper 0.0 mg
Magnesium 14.2 mg
Niacin 0.4 mg
Selen 4.5 µg
Sink 0.6 mg

Ingredienser

Porsjoner 1
1 porsjon gir 10 stk
  • 3 stk egg
  • 125 g sukker
  • 1 ts natron
  • 1 ts hornsalt
  • 5 dl kefir eller kulturmelk
  • 250 g hvetemel
  • 50 g meierismør

Fremgangsmåte

Visp egg, sukker, natron og hornsalt godt sammen.

Bland inn syrnet melk, mel og smør. La røren svelle i ca 30 minutter.

Stek runde kaker i stekepannen eller på takke.
Svelene er best når de er nystekte.


Tips:
Sveler er gode med smør og brunost på. De kan gjerne serveres med rårørte bær og litt lettrømme eller yoghurt naturell oppå. Stek svelene på størrelse med en asjett til formiddagsmat eller små sveler til dessert.

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.