• Søst

Søst

Søst ble ofte brukt som tilbehør til lefser, flatbrød eller vafler men smaker også godt på en brødskive.
Middels
Energi 103.5 kcal
Protein 3.2 g
Fett 4.7 g
Karbohydrater 12.1 g
Fiber 0.1 g
Kalsium 104.5 mg
Vitamin B2 0.1 mg
Vitamin B12 0.4 µg
Vitamin D 0.0 µg
Tilsatt sukker 6.8 g
Vitamin A 52.6 mg
Vitamin B1 0.0 mg
Vitamin B6 0.0 mg
Vitamin C 0.1 mg
Vitamin E 0.1 mg
Folat 5.7 µg
Fosfor 81.1 mg
Jern 0.1 mg
Kalium 0.1 mg
Kopper 0.0 mg
Magnesium 10.3 mg
Niacin 2.3 mg
Selen 1.0 µg
Sink 0.4 mg

Ingredienser

Porsjoner 4
  • 400 g sukker
  • 4 l helmelk
  • 1 l kefir
  • 3 dl seterrømme
  • 2 stk eggehvite
  • 2 ss 5 % eddik, 7 %
  • 3 ss hvetemel
  • 1 ss malt kanel
  • 1 dl rosiner

Fremgangsmåte

Brun sukkeret i kjelen som søsten skal kokes i. Ta det så av platen og avkjøl litt. Spe med helmelk og kok opp under omrøring.

Bland sammen kefir, seterrømme, eggehviter og eddik og hell dette i den varme melka. La alt småkoke ca 2 timer. Rør litt av og til så det ikke svir seg.

Ta av litt myse, avkjøl dette og bland med hvetemel, ca 3 ss til jevning. Hell jevningen tilbake i massen og rør til den er passe tykk. Nå skal det ikke røres mer enn høyst nødvendig.

Servér med kanel og rosiner etter smak. Søst brukes for eksempel som tilbehøt til lefser, flatbrød eller vafler.

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.