Hjem - Oppskrifter / Kaker/bakst / Tradisjonsbakst / Storlefse/Grytlandslefse
  • Storlefse/Grytlandslefse

Storlefse/Grytlandslefse

Serveres sammen med smørkrem.
Middels
Energi 248.5 kcal
Protein 5.9 g
Fett 9.5 g
Karbohydrater 33.7 g
Fiber 2.4 g
Kalsium 63.2 mg
Vitamin B2 0.1 mg
Vitamin B12 0.2 µg
Vitamin D 0.0 µg
Tilsatt sukker 0.0 g
Vitamin A 117.0 mg
Vitamin B1 0.2 mg
Vitamin B6 0.1 mg
Vitamin C 0.0 mg
Vitamin E 0.4 mg
Folat 11.4 µg
Fosfor 100.1 mg
Jern 0.5 mg
Kalium 0.2 mg
Kopper 0.1 mg
Magnesium 20.5 mg
Niacin 0.4 mg
Selen 2.3 µg
Sink 0.6 mg

Ingredienser

Porsjoner 8
  • 300 g hvetemel
  • 300 g siktet rugmel
  • 5 dl kald melk
  • Rye eller klining:
  • 4 dl kremfløte
  • 6 dl melk
  • ca 500 g hvetemel
  • 2 ½ ts hornsalt

Fremgangsmåte

Bland sammen mel og melk til en god deig. La deigen hvile noen timer.

Del deigen i 20 emner og kjevle hvert emne tynt ut. Stek lefsene på den ene siden og legg dem etterhvert oppå hverandre. Dekk lefsene med et klede og legg et lett press oppå.


Rye eller klining
Rør sammen fløte, melk, mel og hornsalt til en ganske tykk røre. Den skal være så tykk at mønsteret blir synlig når du smører det på lefsen.

Smør rye/klining på kald lefse. Bruk en slikkepott og smør det utover og lag deretter mønsteret med krina. Dette er et redskap som lager riller i ryen, akkurat som en grov kam. Mønsteret på disse lefsene skal gå litt på skrå.

Legg lefsene tilbake på varm takke til ryen er helt tørr. Eller stek lefsen på 225 °C til ryen har stivnet.


Oppbevar lefsene tørt med lett press på.


Servering av storlefse
1. Bløt lefsene ved å skylle dem lett i kaldt vann og legg dem deretter i fuktige håndklær til de er myke.
2. Rør like deler meierismør og sukker lyst og lett og smør det på "vrangen" av lefsene.
3. Brett inn to av sidene mot midten.
4. Smør smørkrem på det som er brettet inn.
5. Brett sammen på langs en gang til.
6. Klipp opp i pene biter.

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.